Brabantia non cantat

De provincie Brabant heeft als enige provincie geen officieel volkslied en zal dat ook niet krijgen als het aan Gedeputeerde Staten ligt.

Het provinciebestuur volgt daarin het advies van historicus J.van Oudheusden. ,,Het is niet logisch van bovenaf een volkslied op te leggen, terwijl dit eigenlijk van onderaf gegroeid zou moeten zijn'', vindt R. Augusteijn, Brabants gedeputeerde van cultuur.

Vorig jaar werd bij het samenstellen van een cd met provinciale hymnes duidelijk dat Brabant geen volkslied heeft. Volgens Augusteijn laat geen enkel van de potentiële liederen de harten van alle Brabanders sneller kloppen en zal het aanwijzen van een volkslied mensen tegen de borst stuiten. De voorkeur is vooral een kwestie van leeftijd.

Van de verschillende liederen is Van Den Hertog Jan het meest populaire onder de oudere generatie. Het leven is goed in het Brabantse land doet het beter bij de twintigers en dertigers.

Augusteijn noemt het `uniek' dat een provincie meerdere volksliederen telt. Hij vindt het een positief teken dat de kwestie over de volksliederen de discussie over de Brabantse identiteit heeft aangewakkerd.