Boskalis blijft groeien tegen de stroom in

Bij baggerbedrijf Boskalis is weinig van een crisis te bespeuren. Ondanks economische stagnatie, internationale politieke spanningen en een mislukte baggerfusie met HBG, heeft het bedrijf uit Papendrecht in 2001 een nettowinst gemaakt van 77,7 miljoen euro.

De omzet steeg vorig jaar naar 1,083 miljard euro. Winst en omzet gingen daardoor met respectievelijk 15 en 13 procent omhoog ten opzichte van 2001. Bestuursvoorzitter R. van Gelder verwacht dit jaar een verdere stijging van de nettowinst tussen de 5 en 10 procent. Voor de langere termijn handhaaft Boskalis de doelstelling van een gemiddelde winstgroei van 10 procent per jaar. Als rendement op het geïnvesteerde vermogen wordt gestreefd naar een percentage van 15 procent. Boskalis baseert zijn optimistische prognoses ondermeer op de huidige omvang en samenstelling van de orderportefeuille met een waarde van 1,2 miljard euro. Zelfs na de slepende en mislukte baggerfusie met HBG (Van Gelder: ,,Ach, zo lopen die dingen nu eenmaal'') heeft Boskalis ongeveer twintig procent van de wereldbaggermarkt in handen. Van Gelder kijkt geïnteresseerd naar de pogingen van bouwer Ballast Nedam om de gehele baggerpoot van Hollandsche Beton Groep (HBG) in te lijven. Maar hij gelooft niet dat dit de marktpositie van Boskalis zal ondermijnen.

Boskalis zet uitgebreid in op vlootvernieuwing. In 2001 werd voor 134 miljoen euro geïnvesteerd en voor 10 miljoen gedesinvesteerd. De jumbohopper Fairway werd in Singapore verlengd, vooral om te worden ingezet bij landwiningsprojecten in het Verre Oosten. Een zogeheten mid-size hopper werd in de vaart genomen (één wordt nog afgebouwd), terwijl opdracht is gegeven voor de nieuwbouw van twee hoppers van 16.000 kubieke meter. Het bedrijf acht zich met het nieuwe materiaal goed gepositioneerd op de meeste markten waarop het actief is.

Het concern draaide goed op de Europese thuismarkt. Vooral in Nederland boekte Boskalis een hogere omzet bij al zijn activiteiten, baggeren, maar bijvoorbeeld ook zandwinning.

Buiten Europa sprong Mexico eruit. Daar werd een hoog volume gehaald met relatief kleine projecten. Ook de omzet in de Verenigde Staten steeg opnieuw. Boskalis maakte ook melding van bescheiden prestaties in de thuismarkt Nigeria. De operaties in dit land worden bemoeilijkt door de sociale en politieke onrust. Het concern versterkte zijn positie in het Midden-Oosten door de deelneming van 30 procent in het maritieme bedrijf Archirodon, dat 28 miljoen euro aan de omzet bijdroeg.

Terugblikkend en vooruitkijkend stelt bestuursvoorzitter Van Gelder: ,,2001 was een prima jaar. Wij zien tal van mogelijkheden in zowel onze thuismarkten als daarbuiten en blijven investeren in mensen, materieel en techniek. Onze toekomst is kansrijk. We zullen de komende jaren het water wit varen.''