Australiër McEwen wint in Parijs-Nice tweede massasprint

De Australische wielrenner Robbie McEwen heeft gisteren de tweede etappe van de etappewedstrijd Parijs-Nice gewonnen. De renner van de Lotto-Adecco-ploeg versloeg de Italiaan Alessandro Petacchi in de massasprint. De etappe ging van Moulins naar Belleville over 170 kilometer. Petacchi behield de leiding in het algemeen klassement.

Beste Nederlander was weer Max van Heeswijk. De coureur van Domo-Farm Frites, die ook in de proloog en de eerste rit de hoogst geklasseerde Nederlander was, eindigde als twintigste. Tien kilometer voor de streep deed hij nog een vergeefse ontsnappingspoging.

De tweede etappe, met aankomst in Belleville, leek allerminst op het lijf van de sprinters te zijn geschreven. Met twee beklimmingen van de tweede en twee van de derde categorie werd verwacht dat de avonturiers hun kans zouden grijpen. De hellingen in de streek van de Beaujolais waren de sprinters echter niet zwaar genoeg, waardoor de etappe net als in de etappe van maandag uitmondde in een massasprint.

Daarin versloeg Lotto-coureur McEwen met veel gemak Petacchi, de winnaar van de eerste etappe. ,,Ik voel me dit jaar stukken beter dan vorig jaar'', zei de Australiër, die dit seizoen al acht overwinningen boekte. Na zijn Australische kampioenstitel won hij vier ritten in de Tour Down Under, een etappe en de eindwinst in de Ster van Bessèges. ,,Ik hoop dat ik deze vorm kan vasthouden tot Milaan-San Remo.'' De `Primavera'', de eerste wereldbekerwedstrijd van het jaar, heeft plaats op zaterdag 23 maart.

Vandaag staat er in de `Koers naar de Zon' een zwaardere etappe op het programma. Dan zijn twee cols van de eerste categorie opgenomen in het routeschema.

Wielrenner Raimondas Rumsas is gisteren zwaar ten val gekomen tijdens de Ronde van de Etna. De Litouwer viel na een onverwachte beweging in het peloton tijdens een afdaling, en nam zijn teamgenoot Sergio Barbero mee.

Rumsas liep flinke schaafwonden aan bil en benen op. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Paterno. Daar kreeg hij dertig hechtingen.

Ook Barbero werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij kwam er beter vanaf. Rumsas zou starten in de rittenkoers Tirreno-Adriatico, maar ploegleider Pietro Algeri besloot Bertogliati in zijn plaats op te stellen. De Ronde van de Etna werd in de sprint gewonnen door de Italiaan Fabio Baldato.