Atos Origin haalt zijn doelstellingen ondanks malaise

De Frans-Nederlandse automatiseerder Atos Origin heeft ondanks de malaise in de ICT-sector zijn doelstellingen voor 2001 gehaald. De dienstverlener was vooral succesvol met outsourcing, het overnemen van complete automatiseringsafdelingen binnen bedrijven.

Dit heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. De nettowinst nam toe met bijna 75 procent tot 123 miljoen euro. De winst per aandeel bedroeg over het voorbije jaar 2,81 euro.

De winststijging is het gevolg van forse bezuinigingen, aldus W. Kieboom, lid van de raad van bestuur, vanochtend in een telefonische toelichting. Zo heeft Atos Origin het aantal kantoorpanden in Nederland teruggebracht van 25 naar acht. Nederland draagt voor 26 procent bij aan de omzet van het concern, ongeveer evenveel als Frankrijk.

De omzet nam met 7,3 procent toe tot ruim 3 miljard euro. Atos Origin, dat grote klanten heeft als elektronicaconcern Philips en het Franse mediabedrijf Vivendi, nam eind vorig jaar de datacenteractiviteiten van telecombedrijf KPN over. Deze hebben volgens Kieboom nog maar een paar maanden bijgedragen aan de omzet. ,,Het volledige effect wordt dit jaar pas duidelijk'', aldus de bestuurder.

Atos Origin lijkt beter bestand tegen de economische groeivertraging dan zijn Nederlandse branchegenoten CMG en Getronics, die na afwaardering van overgenomen bedrijven grote verliezen bekendmaakten over afgelopen jaar. Niettemin heeft de ICT-dienstverlener de verwachtingen wat betreft de omzetgroei over het huidige jaar verlaagd naar 7 à 9 procent. Dit is overigens nog steeds hoger dan het sectorgemiddelde. Over de groei van de hele bedrijfstak informatie- en communicatietechnologie in 2002 zijn schattingen in omloop tussen de 1 en 4 procent.