Amsterdam slaat slag in strijd landstitel

Boretti Amsterdam is de finale van de play-offs in de Superliga om het ijshockeykampioenschap van Nederland begonnen met een 6-3 overwinning op Formido Flyers uit Heerenveen. In de Friese Thialf-hal legde de ploeg van coach Ron Berteling de basis voor de eerste landstitel sinds 1985. Amsterdam kan zaterdag en zondag het karwei in de eigen Edenhal afmaken. De finale van de play-offs wordt afgewerkt volgens het best-of-five-systeem.

Aangezien Amsterdam in de eindstand van de eerder gespeelde play-offwedstrijden als eerste eindigde, heeft de ploeg nu twee keer het thuisvoordeel. Heerenveen is bovendien gehandicapt doordat het de komende dagen niet kan trainen in de eigen ijshal. Die wordt namelijk omgebouwd tot VIP-dorp voor het WK allroundschaatsen van dit weekeinde. De Friezen overwogen deze week uit te wijken naar Nijmegen of zelfs rivaal Amsterdam, maar kunnen ook terecht op het middenterrein van de 400-meterbaan.

Amsterdam wist vorig jaar af te dwingen dat het tien importspelers mag opstellen. Zij hadden gisteren ook een groot aandeel in de overwining.

De Amsterdamse ijshockeyers dwongen al vroeg een voorsprong af via twee treffers van Steinback. Door goals van Englehart en Versteeg kwam Heerenveen, dat zaterdag tegen Tilburg een 3-0-achterstand ongedaan had gemaakt, weer terug. Maar de veerkracht was dit keer niet groot genoeg. Via Tessier (2x), Smith en Eimers liep Amsterdam in de tweede en derde periode uit naar 2-6. In de slotfase beperkte Jacco Landman de schade voor het team van coach Andy Tenbult enigszins tot 3-6.

Dat Heerenveen voor een belangrijk deel met spelers van eigen bodem werkt, wordt wel duidelijk door het feit dat de ploeg met negen spelers hofleverancier is van het nationale team. Erik Landman keerde terug na een kortstondig avontuur in de VS bij Fort Wayne Komets.

In de Amsterdam Jaap Edenhal is de afgelopen jaren langzaam een begin gemaakt met de jeugdopleiding. ,,Maar het duurt nog zeker zes, zeven jaar voordat we daar de vruchten van kunnen plukken'', aldus Amsterdam-coach Ron Berteling.