ABP gokt op herstel beurzen in VS

ABP geeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC informatie over beleggingen die je in Nederland niet krijgt. Heeft ABP na 11 september extra Amerikaanse aandelen gekocht?

Waagt pensioengigant ABP na 11 september een miljardengok op rap herstel van de Amerikaanse beursgraadmeters? In het vierde kwartaal is het vermogen dat ABP heeft belegd in aandelen van Amerikaanse bedrijven en vastgoedmaatschappijen met 50 procent gestegen tot meer dan 12,2 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers die ABP rapporteert aan de Amerikaanse beurzentoezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC). De vermogenstoename vloeit deels voort uit de koerswinsten in de laatste maanden van vorig jaar op de Amerikaanse beurs, maar dan nog blijven miljarden dollars `onverklaarbaar'. Heeft ABP extra Amerikaanse aandelen gekocht?

Zelfs voor een superbelegger als ABP, dat de pensioenregeling uitvoert voor bijna een miljoen werkers bij de overheid en in het onderwijs, is een paar miljard dollar een wezenlijk bedrag. ABP is goed voor zo'n 150 miljard euro belegd vermogen. Het fonds heeft beleggers in Heerlen, Amsterdam en New York plus een mondiale schare externe vermogensbeheerders die op basis van contracten een specifiek deel van ABP's pensioenkapitaal beleggen.

Direct na 11 september ging Wall Street vier dagen dicht. Vervolgens zette een koersval in, met 29 september als dieptepunt. Daarna volgde herstel. De beursgraadmeters pakten zo'n 20 procent winst tot het eind van het jaar.

In deze periode was ook sprake van een explosieve groei van de portefeuille Amerikaanse aandelen – waarover ABP aan de SEC gegevens verschaft. ABP geeft in Nederland geen gedetailleerde informatie over zijn beleggingen. ABP is in de Verenigde Staten verplicht sommige gegevens wel te melden. Alle vermogensbeheerders die voor eigen rekening meer dan 100 miljoen dollar in Amerikaanse effecten beleggen moeten die informatie geven, aldus een ABP-woordvoerder. Deze informatie is daar openbaar.

ABP kocht inderdaad extra aandelen, zo blijkt uit de SEC-gegevens, vooral van bedrijven die toch al tot zijn favorieten behoorden. Het aantal aandelen van het industriële en financiële conglomeraat General Electric, de grootste Amerikaanse belegging, werd in drie maanden tijd met 74 procent uitgebreid naar ruim 7 miljoen stuks. Waarde van het GE-pakket eind 2001: ruim 281 miljoen dollar (323 miljoen euro).

GE was niet de enige grote aankoop. Microsoft: bijna 3,9 miljoen aandelen erbij, een uitbreiding met 75 procent. Citigroup: aandelenpakket met 51 procent uitgebreid. Uitgever AOL Time Warner: aantal aandelen bijna verdubbeld.

ABP wil weinig zeggen over zijn argumenten voor de uitbreiding van zijn Amerikaanse aandelenbezit. Het spreekt van een verschuiving naar intern vermogensbeheer, aan- en verkopen van aandelen en de koersontwikkeling in de betrokken periode. Met welke vermogensbeheerder(s) de contracten zijn beëindigd wil ABP niet zeggen. Dat vindt het fonds een interne zaak.

ABP voelt zich sowieso niet senang, zo lijkt het wel, met het feit dat de gedetailleerde informatie over de Amerikaanse aandelen via de SEC publiek bekend wordt. Het pensioenfonds publiceert een jaarverslag met informatie over zijn beleggingsbeleid. Daarin blijft geheim in welke ondernemingen ABP belegt en welke belangen zijn uitgebreid of verkocht.

ABP vindt het in strijd met zijn status als langetermijnbelegger om te reageren op vragen over verschuivingen, van kwartaal op kwartaal, in zijn beleggingen. Maar hoeveel verschil is er in de praktijk in de beleggingen van langetermijnbelegger ABP en die van mondiale beleggingsfondsen als Robeco (9 miljard euro vermogen) en Magellan (86 miljard euro), het vlaggenschip van de Amerikaanse vermogenbeheerder Fidelity?

Net als ABP zoeken ook zij naar hoge langetermijnrendementen, maar wel met een scherp oog op het hier en nu. Al is hun langetermijnstrategie nog zo goed, als het rendement een tijdje achterblijft bij dat van concurrenten, lopen klanten weg. Individuele klanten van pensioenfondsen hebben die vrijheid niet. Beleggingsfondsen geven wel detailinformatie over beleggingen.

Wat blijkt? Zoveel verschil is er niet tussen ABP, Robeco en Magellan. Toeval? Kuddegeest. Wat opvalt zijn de overeenkomsten bij de selectie van de aandelen, niet de verschillen. Vier van de favorieten van ABP staan ook in de Robeco top-10, zeven staan er zelfs in die van Magellan.

    • Menno Tamminga