Zimbabwe wacht gespannen uitslag verkiezingen af

Er moet een wonder gebeuren, wil de Zimbabweaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai de presidentsverkiezingen van de afgelopen drie dagen in Zimbabwe winnen. Dat zeggen waarnemers in de zuidelijke Afrikaanse regio.

Ook binnen Tsvangirai's partij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) geloven velen dat hen de overwinning zal worden ontstolen. Het tellen van de stemmen is vanochtend begonnen.

Volgens de Zimbabweaanse staatsmedia hebben er de afgelopen dagen meer kiezers op het platteland gestemd, dan in de steden. Op het platteland is de partij Zanu-PF van president Mugabe sterk, in de stedelijke gebieden oppositiepartij MDC. Volgens officiële, in januari vrijgegeven cijfers waren er in het totaal 5,6 miljoen kiezers; 2,2 miljoen op het platteland, 3,4 miljoen in de steden. De krant The Herald, spreekbuis van de overheid, sprak vanochtend van 3,4 miljoen kiezers op het platteland en 2,2 miljoen in de steden.

De krant opende met: `MDC stevent af op een nederlaag want op het platteland zijn de mensen massaal gaan stemmen'. MDC-woordvoerder Learnmore Jongwe zei in een reactie: ,,We vermoeden dat er plannen bestaan voor grootschalige fraude door de regering. De cijfers zijn zeer verdacht.''

Bij journalisten en het handjevol verkiezingswaarnemers in Zimbabwe bestond de afgelopen dagen de indruk dat de opkomst in de steden groot was en op het platteland klein. Volgens de overheid stemde op het platteland 70 procent van de kiezers en in de steden nog geen 50 procent.

In de steden werd het aantal stembureaus met ruim de helft teruggebracht waarna er ellenlange rijen ontstonden. Na een interventie van het Hooggerechtshof zondagnacht werden de verkiezingen in Harare en omgeving met één dag verlengd, maar ook gisteravond bleken duizenden inwoners van de hoofdstad niet te hebben gestemd. Sommige kiezers stond tevergeefs drie dagen in de rij. Ook in de steden Masvingo en Gweru hadden zondagavond velen nog niet gestemd.

In Harare troffen vele kiezers hun namen bovendien niet aan op de kieslijsten. Volgens waarnemers zijn de namen van tienduizenden kiezers van de lijsten gehaald, om te proberen zo weinig mogelijk stedelingen te laten stemmen.

Van de tienduizenden aangemelde onafhankelijke Zimbabwaanse waarnemers werden er slechts enkele honderden toegelaten. Enkele partijvertegenwoordigers van de MDC werden vrijdagnacht ontvoerd. Een groot aantal MDC-vertegenwoordigers werd de toegang tot de stembureaus geweigerd. Bij het tellen van de stemmen zijn geen onafhankelijke waarnemers aanwezig.

De MDC heeft altijd geredeneerd dat zij zo'n grote aanhang heeft dat daartegen niet te frauderen valt. Daarom begon oppositieleider Tvangirai met goede moed aan de verkiezingen. Gisteren klonk hij plots erg depressief en riep hij zijn aanhangers op zich voor te bereiden op een gestolen verkiezingszege. Verder liet Tsvangirai doorschemeren dat zijn eigen leven in gevaar is. ,,Ze kunnen me arresteren en in het ergste geval kunnen ze me doden, maar ze kunnen niet de geest vernietigen van het volk dat zijn macht wil terugkrijgen.'' Hij riep op door te gaan met de strijd als hij zou worden gearresteerd. Volgens sommige bronnen binnen de partij zou hij zelfs hebben overwogen de handdoek in de ring te gooien nog vóór de uitslag bekend wordt.