Wat was dat voor een knal?

Dinsdag vijf maart ongeveer negen uur 's avonds in Emmen: een mysterieuze knal doet verscheidene ruiten springen. Mensen lopen in pyjama in paniek de straat op. De politie krijgt tientallen ongeruste telefoontjes.

Pas donderdag leest burgemeester Cees Bijl van Emmen in de regionale pers dat een F-16 van vliegbasis Twente de knal veroorzaakte. Het toestel raakte tijdens het bijtanken in de lucht in problemen en moest vliegensvlug van acht naar drie kilometer dalen wat de `sonic boom' veroorzaakte.

In een gisteren verstuurde brief aan minister De Grave (Defensie) wil Bijl weten waarom de luchtmachtvoorlichting in Den Haag verzuimde hem in te lichten over de F16 die door de geluidsbarrière ging. Zijn afdeling communicatie slaagde er die dinsdagavond niet in informatie los te krijgen over de knal. ,,Mensen kregen de schrik van hun leven. Er is hier veel chemische industrie, je hebt geen idee wat er aan de hand kan zijn'', aldus Bijls woordvoerder.

De Emmense burgemeester vindt dat Defensie is tekortgeschoten. Hij begrijpt niet, ,,vooral nu veiligheid zo'n belangrijk thema is'' dat zowel de gemeente als de provincie Drenthe verstoken bleef van informatie. Een woordvoerder van de luchtmachtvoorlichter verklaart dat men ,,niet direct op de hoogte was van de schade'', maar geeft toe, dat de informatieverstrekking ,,een beetje laat'' was.