VW wil groter aandeel Europa

Het Duitse Volkswagen, de grootste autoproducent in Europa, rekent er op dit jaar zijn marktaandeel te kunnen vergroten. Ook gaat de maker van onder meer Volkswagen, Audi en Seat verdere kostenbesparingen doorvoeren.

Dat heeft de nieuwe bestuursvoorzitter van het concern, Bernd Pischetsrieder, vanochtend bekendgemaakt op een persconferentie in Wolfsburg. Pischetsrieder volgt dit jaar Ferdinand Piëch op als topman en voerde vanochtend al uitgebreid het woord.

Volkswagen heeft het afgelopen jaar een winst van 2,9 miljard euro (plus 12 procent) behaald. De omzet van het bedrijf steeg met 6,5 procent naar 88,5 miljard euro. Tijdens een toelichting op de jaarcijfers sprak Piëch nog wel zijn tevredenheid uit over de sterke marktpositie van het bedrijf.

De groep maakt sinds kort onderscheid tussen een zogeheten bovensegment (waaronder de merken Volkswagen, Skoda en Bentley vallen) en een benedensegment met merken als Audi, Seat, Lamborghini en Bugatti. In totaal heeft de Volkswagen-groep vorig jaar 5.107.142 auto's verkocht.

Het basismerk Volkswagen realiseerde in 2001 een nettowinst 918 miljoen euro. Ondanks stijgende verkopen, winst en omzet, die wat Volkswagen betreft vooral spectaculair gestegen zijn in de Verenigde Staten, waagde Piëch zich aanvankelijk niet aan een gedetailleerde prognose voor dit jaar. Wel zei Pischetsrieder later dat de winst dit jaar tenminste gelijk zal aan die van het afgelopen jaar. Eerder deze maand wilde concurrent Schrempp van het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler geen prognose geven in verband met de problemen bij de Amerikaanse dochter Chrysler.

Het Duitse BMW, producent van de duurdere middenklassers en het topsegment, maakte gisteren eveneens zijn cijfers bekend over afgelopen jaar. Bij BMW steeg de nettowinst met 54 procent tot 1,87 miljard euro op een 3,3 procent hogere omzet van 38,6 miljard euro. BMW was vooral tevreden over de verkopen van de 3-serie en van de X5 semi-terreinwagen, een soort yuppentractor.

BMW, gevestigd in München, verkocht afgelopen jaar in totaal 880.667 auto's. In mei vindt ook bij BMW een wisseling aan de top plaats. Joachim Milberg wordt opgevolgd door Helmut Panke, die nu nog de financiële man in het bestuur is.

    • Marc Serné