VVD-voorzitter: Wiegel premier

VVD-voorzitter Eenhoorn ,,sluit niet uit'' dat VVD-erelid H.Wiegel na de verkiezingen premier zou kunnen worden van een centrum-rechtse coalitie, heeft hij vandaag tegenover deze krant verklaard.

,,Onze coryfeeën bevinden zich in de top van de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen, maar ook daarbuiten'', aldus Eenhoorn. ,,Onze lijsttrekker Hans Dijkstal krijgt de voorrang, hij is onze eerste man.'' Maar na de teleurstellende resultaten bij de gemeenteraadsverkiezingen ,,moeten we met een grote groep aan de slag om te zorgen dat Dijkstal bij de Kamerverkiezingen wél kan scoren''.

Met zijn uitspraken reageert Eenhoorn op een uitspraak van Wiegel dit weekeinde, dat hij ,,serieus wil nadenken'' over het premierschap, wanneer de VVD de grootste partij wordt en een door Wiegel al langer bepleite centrumrechtse coalitie gevormd zou kunnen worden. De voormalige VVD-leider, thans voorzitter van de zorgverzekeraars, voert al langere tijd op eigen houtje campagne tegen Paars en voor zo'n coalitie.

,,Ik zou over een premierschap van Wiegel niet hebben gesproken, wanneer journalisten mij daar gisteravond niet uitdrukkelijk om hadden gevraagd'', zegt Eenhoorn. Zijn antwoord kwam voort uit zijn meer algemene streven, in de VVD ,,nu alle koppen bij elkaar te steken, en hartstikke goed na te denken hoe het nu verder moet''.

Eenhoorn acht het daarbij weinig zinvol om een mogelijkheid als het premierschap van Wiegel, die met name in de provincie bij VVD-leden nog op veel populariteit kan rekenen, bij voorbaat uit te sluiten.

De VVD-voorzitter betreurt, dat zijn opmerkingen van de afgelopen dagen door sommigen als een ondergraving van de positie van lijsttrekker Dijkstal worden uitgelegd: ,,Dat is heel vervelend, zo'n dynamiek.'' Maar hij ziet het als zijn plicht als voorzitter, na de teleurstelling bij de gemeenteraadsverkiezingen, de knuppel in het hoenderhok te gooien: ,,Ik acht mijzelf ervoor verantwoordelijk, dat we niet gescoord hebben''.

Een van de discussiepunten daarbij is de vraag of er thans een pauze komt in de verkiezingscampagne, zoals Dijkstal bepleit, of dat de VVD, zoals Eenhoorn het uitdrukt, ,,vanaf het begin bij de les blijft''. Als het aan hem ligt, gaan alle prominente VVD'ers vanaf nu in groten getale het land in.