VU-predikant sterft uit

De Vrije Universiteit is haar synodaal-gereformeerde predikantsopleiding definitief kwijt. Pogingen dit vorig jaar door de synode genomen besluit ongedaan te maken, liepen afgelopen weekeinde op de gereformeerde synode in Doorn op niets uit. De vergadering schaarde zich achter het synodebestuur.

De VU kan volgens de synode als zij dat wil wel een rol blijven spelen in de opleiding van predikanten voor de Samen-op-Wegkerken. In dat geval moet zij een overeenkomst sluiten met een van de drie resterendepredikantsopleidingen (Leiden, Utrecht en Kampen). De nu voorgestelde regeling geeft de VU de mogelijkheid aankomende predikanten de eerste vier jaar van hun opleiding aan te bieden, aldus de synode. De studenten kunnen daarna doorstromen naar Leiden, Utrecht of Kampen om daar hun opleiding zonder tijdverlies te voltooien.

De Vrije Universiteit is tevreden met de regeling, maar wil dat theologiestudenten zich zes jaar inschrijven, zowel aan de VU als aan een andere erkende opleidingsplaats.