VS omzeilen wet bij uitlevering van terroristen

De Amerikaanse autoriteiten ondervragen verdachten van terrorisme bewust in andere landen dan de Verenigde Staten. Daardoor kunnen de VS uitleveringsverdragen en uitwijzingsprocedures omzeilen.

De Amerikaanse krant The Washington Post heeft uit gesprekken met buitenlandse diplomaten en bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vernomen dat gevangengenomen verdachten van terrorisme naar Egypte en Jordanië zijn gebracht, landen waarmee de inlichtingendienst CIA nauw samenwerkt. Daar worden ze onderworpen aan ondervragingsmethoden als marteling en bedreiging van familieleden, die in de VS niet zijn toegestaan. In enkele gevallen zouden bij dergelijke ondervragingen ook agenten van de CIA betrokken zijn geweest.

The Washington Post haalt verschillende voorbeelden aan van elders gearresteerde verdachten van terrorisme die in opdracht van de Amerikaanse autoriteiten in landen buiten de VS worden ondervraagd. ,,Na 11 september gebeurt dit voortdurend'', aldus een Amerikaanse diplomaat. ,,Het geeft ons de mogelijkheid informatie van terroristen te bemachtigen die we op Amerikaanse bodem niet kunnen krijgen.''

Zo werd het vermeende Al-Qaeda-lid Mohammed Saad Iqbal Madni, afkomstig uit Pakistan maar in het bezit van een Egyptisch paspoort, op verzoek van de CIA door de Indonesische autoriteiten aan Egypte uitgeleverd om hem daar te kunnen ondervragen. De uitlevering, in januari, had plaats zonder medeweten van een advocaat. Iqbal zou zich nog altijd in een Egyptische cel bevinden.

De praktijk van geheime uitlevering naar derde landen of de VS zelf is niet nieuw. The Washington Post geeft tal van voorbeelden van vóór de terroristische aanslagen van 11 september waarbij verdachte terroristen werden `ontvoerd' voor ondervraging buiten bereik van de Amerikaanse jurisdictie.

In 1998 arresteerde de CIA in samenwerking met de Albanese politie vijf leden van de extremistische moslimbeweging Jihad uit Egypte op verdenking van het beramen van een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Tirana. Na ondervraging werden de vijf uitgeleverd aan Egypte. Twee van hen werden later ter dood veroordeeld.

Betrokken diplomaten hebben gezegd dat een dergelijk optreden de voorkeur heeft van de CIA omdat het een langdurige proces, maar ook onaangename publiciteit voorkomt. In het geval van Iqbal heeft de CIA zich verscholen achter visaproblemen en het uitleveringsverzoek van Egypte zelf.