VS beloven wereld hulp terreurstrijd

Zes maanden na de terreuraanslagen in New York en Washington heeft de Amerikaanse president George W. Bush gezegd dat de Verenigde Staten bereid zijn militaire training en hulp te bieden aan ,,regeringen, waar dan ook'' ter wereld in de strijd tegen het terrorisme.

Bush deed die belofte tijdens een ingetogen herdenking van de terroristisch aanslagen van 11 september. ,,We zullen geen Amerikaanse troepen naar elke oorlog sturen'', aldus Bush, ,,maar Amerika zal andere landen actief voorbereiden op de strijd die nog komen gaat''.

De toespraak van Bush, tegen het decor van het Witte Huis en opgewacht door een gehoor van 1.300 politici, diplomaten, betrokken brandweer- en politiemannen en familieleden van de slachtoffers, was opvallend mild van toon en leek met name bedoeld om de internationale coalitie tegen het terrorisme gerust te stellen en opnieuw als één blok achter de Verenigde Staten te scharen. Bush prees ,,de machtige coalitie van geciviliseerde landen'' en riep de wereld op de strijd tegen de terreur onverminderd te blijven steunen.

Steeds meer landen hebben kritiek op de toon die de VS de afgelopen maanden hebben aangeslagen waar het de aanpak van het terrorisme betreft. Zij verwijten Washington een unilateraal beleid dat volledig aan de gevoelens van verschillende bondgenoten voorbij gaat.

Anders dan op 11 december, tijdens een herdenking drie maanden na de aanslagen, waren de woorden van Bush niet doordrenkt van nationalisme en meer gericht op een gehoor groter dan dat uit de VS zelf. Zijn toespraak ging niet over verdriet en verlies, maar over de voortgaande strijd en de taken van de toekomst.

,,Ik heb een duidelijk beleid voor de tweede fase van de oorlog tegen de terreur voor ogen: Amerika moedigt regeringen waar ook ter wereld aan, en verwacht dat ook dat zij helpen bij het verwijderen van terroristische parasieten die hun eigen landen en de wereldvrede bedreigen.'' Indien gewenst leveren de VS daartoe geld en training aan de landen die dat nodig hebben.

Bush bedankte zestien landen, van het Verenigde Koninkrijk tot Oezbekistan, voor het aandeel dat zij al geleverd hebben. Daarbij maakte hij geen onderscheid tussen doden en gewonden aan Amerikaanse zijde of aan de zijde van de coalitie. ,,Ieder slachtoffers is een vreselijk verlies'', zei Bush.

Hoewel Bush Irak niet bij naam heeft genoemd, werd duidelijk dat hij het onvermijdelijk acht actie te ondernemen tegen landen waarvan zijn regering heeft beweerd dat daar massavernietigingswapens worden gemaakt. ,,Terroristen zijn hongerig naar zulke wapens (...) wij zijn vastbesloten hen aan te pakken.''

Om zijn boodschap van een gezamenlijke verantwoordelijkheid in de strijd tegen de terreur kracht bij te zetten, sloot Bush zijn toespraak niet af met het gebruikelijke 'God bless America', maar met een 'God bless our coalition'.

TOESPRAAK: www.nrc.nl