Van den Herik wil camera's

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik vindt dat ,,het voetbal'' desnoods moet meebetalen voor de inzet van extra camera's bij voetbalwedstrijden. Op die manier zouden scheidsrechters onder gelijke omstandigheden gebruik kunnen maken van digitale hulpmiddelen.

De voorzitter van Feyenoord deed zijn uitspraken gisteren in het RTL-programma Voetbal Inside. Vorige week klaagde hij Ajacied Machlas aan bij de openbare aanklager van de KNVB, wegens een tot een strafschop leidende `fopduik' in de wedstrijd tegen Feyenoord.

Bij Ajax-Feyenoord stonden acht camera's opgesteld, bij reguliere duels soms slechts twee. In dat geval zou het theatrale gedrag van Machlas waarschijnlijk niet goed in beeld zijn gebracht. Van den Herik: ,,Dan moet het voetbal zelf er maar voor zorgen dat er voldoende hulpmiddelen zijn. Ik ben bereid een bijdrage te leveren.''

De voorzitter van Feyenoord vindt het ,,te gek voor woorden'' dat de arbitrage altijd op eigen waarneming moet afgaan. ,,Na de val van Machlas liepen alle spelers van Feyenoord onmiddellijk naar een monitor. Ze zagen wat er was gebeurd. De vierde official bleef echter op zijn plaats zitten. Terwijl hij scheidsrechter Jol meteen had kunnen zeggen, wat er was gebeurd.''

Van den Herik: ,,Sommige mensen vinden het ongelukkig dat ik juist deze wedstrijd uitkoos voor een dergelijke actie. Maar het was zo overduidelijk, een heel mooie aanleiding om iets te ondernemen. Mocht het tot sancties hebben geleid, dan zouden die in voorkomende gevallen – heel terecht – ook voor spelers van Feyenoord gelden. Het gaat me om de kwaliteit en eerlijkheid van het voetbal, niet om Ajax of Feyenoord. Bovendien weet ik dat bij ons intern op dit soort gedrag wordt gelet.''

In zijn strijd voor elektronische hulpmiddelen sloot Van den Herik zelfs juridische stappen niet uit. ,,De FIFA (wereldvoetbalbond, red.) bedrijft politiek. Zij weet dat sommige landen het niet kunnen betalen een dergelijke maatregel in te voeren. Dus kost het stemmen voor meneer Blatter (FIFA-voorzitter, red.) en gebeurt het niet. Ik vind dat mismanagement van de eerste orde en misschien moet daartegen ook eens iets worden gedaan. Alle middelen zijn er, maar er wordt geen gebruik van gemaakt. Ik zal me in zo'n geval op de KNVB richten. Die zoekt het dan vervolgens maar hogerop.''

Van den Herik verklaarde in hetzelfde tv-programma dat Jon Dahl Tomasson na dit seizoen Feyenoord zal verlaten. Volgens de voorzitter zijn de onderhandelingen met de Deen definitief vastgelopen. Zijn contract loopt aan het einde van dit seizoen af. Tomasson, die deze competitie zestien keer scoorde, kwam in 1998 van Newcastle over. Daarvoor speelde hij in Nederland bij Heerenveen. De 25-jarige Tomasson is afkomstig van het Deense Køge BK.