Schikking Máxima

De advocaat van prinses Máxima heeft een schikkingsvoorstel ingediend bij de raadsman van Wassenaarder H. van der Bent. Máxima en Van der Bent kwamen op 18 oktober 2001 in botsing bij paleis Huis ten Bosch. De vleeshandelaar eist schadevergoeding, omdat hij bij het ongeluk een gecompliceerde beenbreuk opliep en enkele maanden niet kon werken.

De advocaat van Van der Bent, H. Loonstein uit Amsterdam, bevestigde dinsdag dat hij een schikkingsvoorstel heeft ontvangen. Over de inhoud daarvan wil hij niets zeggen, tot zijn cliënt heeft besloten of hij op het voorstel ingaat.

Mocht Van der Bent het voorstel accepteren, dan komt de zaak niet voor de rechter. Prinses Máxima hoeft dan niet bij de rechtbank een verklaring af te leggen. De getuigenverhoren staan voorlopig nog gepland voor 3 mei.

Van der Bent dagvaardde onder anderen Máxima, omdat hij door getuigenverklaringen onder ede meer duidelijkheid hoopt te krijgen. De Wassenaarder stelt vraagtekens bij een aantal zaken. Zo zouden de kentekenplaten van prinses Máxima zijn omgewisseld en bestaat er onduidelijkheid over de voorrangssituatie ter plaatse.

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde uit onderzoek naar de aanrijding dat Van der Bent zelf in overtreding was. Máxima reed de Leidsestraatweg langs paleis Huis ten Bosch op die alleen voor bestemmingsverkeer toegankelijk is. De vleeshandelaar had haar voorrang moeten verlenen, aldus het OM. Geen van beide betrokkenen is vervolgd.