Schaarse euromunt al veel waard

De waarde van de euro mag sinds 1 januari vrijwel constant zijn gebleven, de waarde van euro-munten stijgt hard. Volledige sets – van 1 eurocent tot en met twee euro – uit de ministaatjes Vaticaanstad en San Marino zijn zeer gewild.

De set uit Vaticaanstad kost op de veilingsite eBay.com bijvoorbeeld al 286,85 Amerikaanse dollar. Die van San Marino wordt op de website marktplaats.nl aangeboden voor 249 euro.

Een ongeopende `eurokit' die Nederlanders eind december kregen van de overheid kost volgens het laatste bod al 13 euro bij veilingsite eBay.com. De officiële waarde van die munten is bij elkaar opgeteld 3,88 euro.

Elf landen hebben de euro ingevoerd, in totaal worden zo'n 50 miljard munten in omloop gebracht. Ook de ministaatjes Monaco, San Marino en Vaticaanstad hebben een klein aantal eigen euromunten mogen slaan. Alle euro's uit Vaticaanstad bij elkaar opgeteld zijn letterlijk slechts 670.000 euro waard. Voor verzamelaars zijn ze echter meer waard omdat ze zo schaars zijn.

Een eurokit uit Spanje, die vier jaar geleden is gebruikt om te oefenen met het betalen met de euromunt in de kustplaats Malaga, kostte gisteren 100 euro, volgens het laatst zichtbare bod bij eBay.com. Munten die verkeerd zijn geslagen, zijn ook meer waard dan hun officiële waarde. Munten uit het Italiaanse plaatsje Sasselo, die in 1999 zijn geslagen voor een proef, hebben een beginprijs van 18 euro. Die proef mislukte doordat de bewoners van Sasselo de munten bewaarden in plaats van ze te gebruiken als betaalmiddel.

Voormalige doodgewone Nederlandse munten, zoals guldens en kwartjes, stijgen ook al in waarde. Vooral munten van vijf gulden blijken op de websites te worden gezocht door verzamelaars. Op een kwartje uit 1926 heeft iemand via eBay al 39,99 Amerikaanse dollar geboden.

    • Frederiek Weeda