Reanimatie moet andersom

Nederlanders moeten andersom gaan reanimeren. Nu wordt nog eerst hartmassage toegepast en daarna beademing. Straks wordt vóór de hartmassage beademd. Dit heeft de Nederlandse Reanimatieraad besloten. Daarmee sluit de raad zich aan bij een mondiale richtlijn uit 2000. In de Reanimatieraad zitten onder meer de Nederlandse Hart Stichting, het Nederlandse Rode Kruis en de Vereniging van Artsen.

De stap betekent niet dat de nieuwe methode beter is, zegt Wiebe de Vries van de Reanimatieraad. ,,De huidige methode is vermoedelijk beter, maar ten behoeve van de internationale samenwerking is het beter één lijn te trekken.'' Volgens De Vries in na een hartstilstand nog voldoende zuurstof in het bloed om eerst met hartmassage te beginnen en daarna door beademing meer zuurstof in het bloed te brengen. Maar Nederland was volgens De Vries ,,bijna het enige'' land dat deze theorie aanhing en `omgedraaid' reanimeerde.

De Reanimatieraad komt binnenkort naar buiten met de nieuwe richtlijn en bespreekt nog details in de procedure, zoals de stabiele zijligging. Vermoedelijk begint in augustus de omzetting van lesmateriaal en het ontwikkelen van nieuw promotiemateriaal. Na een overgangsperiode van een jaar moet de nieuwe methode definitief ingevoerd worden.

Volgens De Vries is het niet zo dat alle mensen die ooit een reanimatiecursus hebben gevolgd helemaal opnieuw moeten leren reanimeren. ,,De volgorde wordt gewoon omgedraaid.''