OZ-belasting 1

Staatssecretaris Bos van Financiën huldigt een opmerkelijke gedachte als hij zegt dat ,,lokale bestuurders via de belastingen het vertrouwen vragen van de burgers' (NRC Handelsblad, 5 maart). Wordt het vertrouwen van de burgers niet gevraagd via verkiezingen? En of John Locke `no taxation without representation' gezegd heeft weet ik niet ik kan het zo snel niet vinden in zijn werk maar het onderschrijft Bos' standpunt geenszins. De uitspraak is vooral bekend door zijn gebruik in de Amerikaanse vrijheidsstrijd (James Otis in 1764). De Amerikanen van die tijd vonden het niet redelijk dat ze belasting moesten betalen aan de Engelse koning, zonder dat ze daarin gekend waren. Zo staat het ook in de Onafhankelijksverklaring, als een van de redenen waarom de onafhankelijk wordt uitgeroepen: ,,For imposing Taxes on us without our Consent'.

Met andere woorden, ze vonden niet, zoals Bos vindt, dat ze door het betalen van belasting het vertrouwen gaven aan de Engelse koning.

    • Govert Schipperheijn Leiden