Overnamebod op vastgoedfonds Haslemere

Het vastgoedconsortium Brack Capital Real Estate BV heeft een overnamebod gedaan van 1,46 miljard euro op Haslemere, het voormalige Rodamco United Kingdom. Het bod is geen verrassing, vastgoedfonds Haslemere zei vorige maand al dat het in gesprek was met een potentiële koper.

Als het bod van 63,75 euro per aandeel in contanten wordt geaccepteerd door de aandeelhouders zou het kunnen betekenen dat twee van de vier Rodamco vastgoedfondsen dit jaar van de beurs verdwijnen. Rodamco North America ontving eerder dit jaar een bod van drie concurrenten. Dit is nog niet goedgekeurd door de aandeelhouders.

Het overnamebod wordt gesteund door het management van Haslemere. ,,Wij denken dat aandeelhouders een uitstekende mogelijkheid krijgen om hun belegging in contanten om te zetten voor een prijs die ruim boven de gemiddelde beurskoers ligt'', zei C. Bartram, bestuursvoorzitter van Haslemere vanmorgen. De overname zal geen gevolgen hebben voor de werknemers van Haslemere, inclusief het dagelijks bestuur. De raad van commissarissen zal echter ontslag nemen na de overname. Zij zullen voor het verlies van hun positie geen extra vergoeding ontvangen. Collega-fonds Rodamco North Ameriuca heeft veel kritiek gekregen omdat het overnamebod voor dit bedrijf voorziet in flinke ontslagpremies voor het bestuur en de commissarissen.

Brack Capital Real Estate BV is een consortium dat bestaat uit het Israëlische vastgoedbedrijf Brack Capital, Apollo International Real Estate Investment Fund en de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch.

Het overnamebedrag vertegenwoordigt een premie van 18,9 procent boven de slotkoers van 15 februari, de dag voordat Haslemere zei in bespreking te zijn over een overname. Het ligt echter 16,8 procent onder de intrinsieke waarde welke op 31 december op 76,62 euro per aandeel stond. Volgens Haslemere heeft het bedrijf historisch gezien steeds een lagere beurskoers gehad ten opzichte van de intrinsieke waarde van concurrenten. Dit komt omdat de beleggingen van Haslemere zich bevinden in Groot-Brittannië terwijl het bedrijf in Nederland is gevestigd en de meeste aandeelhouders zich daar bevinden, aldus het management.

Haslemere was vroeger onderdeel van Rodamco dat in 1999 werd opgesplitst in vier regionale vastgoedbeleggingsfondsen. Naast Haslemere en Rodamco North America zijn er Rodamco Asia en Rodamco Europe.

Het bod zal doorgaan als ten minste 95 procent van de aandelen in Haslemere worden aangemeld voor eind april. De voorwaarden van het bod zullen nog eens worden uiteengezet in het biedingsbericht dat eind maart gepubliceerd wordt.

Haslemere maakte vanmorgen ook bekend dat de nettowinst uit operationele activiteiten vorig jaar steeg met 4,5 procent naar 95 miljoen euro. Het heeft 130 vastgoedobjecten in Groot-Brittannië met een waarde van 2,44 miljard euro. Haslemere zei verder dat huurders voorzichtiger zijn bij het aangaan van nieuwe verplichtingen, maar dat het verwacht alle kantoorruimten dit jaar te verhuren. Daarnaast is het in staat verdere acquisities te plegen.