`Ook E&Y aast op Andersen'

Accountantsorganisatie Andersen, dat door de Enron-affaire in opspraak is geraakt, heeft de afgelopen twee dagen gesprekken gevoerd met concurrent Ernst & Young. Dat zeggen ingewijden in berichten in de Amerikaanse pers. Het zou de tweede partij zijn die overnamegesprekken voert met de aangeslagen accountantsorganisatie.

Eerder bevestigden Andersen en Deloitte & Touche Tomahtsu dat zij een krachtenbundeling onderzoeken. Hun combinatie zou met een gezamenlijke omzet van bijna 22 miljard dollar PricewaterhouseCoopers van de eerste plaats verdringen op de ranglijst van 's werelds grootste accountantskantoren.

Andersen verliest aan de lopende band klanten. Gisteren werd bekend dat weer twee grote klanten van Andersen het contract met het accountantskantoor niet voorzetten. Het Amerikaanse koeriersbedrijf Fedex en de grootste bank van Washington, Riggs National, volgden het voorbeeld van bedrijven als Delta Air Lines, Freddie Mac en Merck.

Andersen moet zich mogelijk voor de rechter verantwoorden over de rol als accountant in de ondergang van het Amerikaanse energieconcern Enron. De Washington Post meldde vandaag dat Andersen tot donderdag de tijd heeft gekregen van de Amerikaanse openbare aanklager om schuld te bekennen.

Volgens de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, Paul Volcker moet Arthur Andersen de twee kernactiviteiten, accountancy en consultancy, van elkaar scheiden. Volcker zit in een adviesraad die in februari is aangesteld om het bedrijf er weer bovenop te krijgen.

De adviescomissie onder leiding van de bankier Volcker stelde verder voor de interne controle binnen het bedrijf te verbeteren en om verplichte ,,rustpauzes'' in te lassen voordat partners van Andersen in dienst mogen treden bij voormalige klanten. Volcker hoopt dat Andersen haar vooraanstaande positie in de accountantsbranche kan behouden wanneer de voorstellen van de commissie worden doorgevoerd.