Omzet netwerken van Nokia keldert

Het Finse Nokia meldt vandaag een forse daling van zijn omzet van telecomnetwerken. In plaats van de voorspelde daling met 16 tot 20 procent zal de omzet met 25 procent slinken vergeleken met het eerste kwartaal van 2001. Beleggers reageerden geschokt. De koers van Nokia daalde vanmorgen in Helsinki met vijf procent.

De koers van de Zweedse concurrent Ericsson, dat voor 80 procent afhankelijk is van de verkoop van netwerken, daalde nog harder. Op de beurs van Stockholm verloor het fonds 7,7 procent. Ondanks het feit dat Ericsson vandaag meldde dit jaar weer winst te maken na het reusachtige verlies in het afgelopen jaar. Wegens gunstige verkopen in Azië verwacht het bovendien dat het in 2003 een omzetgroei van 10 procent zal behalen. Ericsson maakt niet langer zijn mobieltjes alleen, maar doet dat samen met het Japanse Sony. De koers van de Duitse concurrent Siemens daalde vanmorgen in Frankfurt met 2,7 procent.

Analisten noemden het vanmorgen raadselachtig dat Nokia ondanks de forse omzetdaling bij zijn divisie netwerken toch staande houdt dat zijn winstverwachting overeind blijft. Het mysterie herhaalt zich, zei een sceptische analist vanmorgen tegen de Financial Times. Dit is de derde keer in een jaar dat Nokia zijn winstverwachting niet naar beneden bijstelt, hoewel het zijn gestelde omzetdoel niet haalt. Als Nokia meer winst maakt als zijn omzet stijgt, hoe kan dan het omgekeerde niet waar zijn. ,,Het is in strijd met elke logica'', aldus de analist.

De scherpe daling bij de netwerkomzet doet analisten ook vraagtekens zetten bij de totale omzet van het concern. De verkoop van zijn mobieltjes, die nog steeds het grootste deel van Nokia's omzet uitmaakt, zal volgens het Finse concern in het eerste kwartaal met 3 tot 7 procent dalen, zoals het eerder voorspelde. Maar als Nokia beweert dat het dit jaar zijn totale omzetgroei van 15 procent zal halen, betekent dat volgens analisten dat het bedrijf in de rest van het jaar een omzetgroei van 27 procent bij zijn netwerken en 22 procent bij zijn mobieltjes moet halen, wat naar hun oordeel rijkelijk veel is.