Nederland: meer hulp door EU

Nederland heeft gisteren een akkoord van de Europese Unie over de financiering van ontwikkelingssamenwerking verhinderd. De vijftien EU-landen willen volgende week met een gemeenschappelijk standpunt naar de conferentie van de Verenigde Naties over ontwikkelingssamenwerking in het Mexicaanse Monterrey.

Staatssecretaris Dick Benschop (Europese Zaken) zei gisteren dat Nederland wil dat een datum wordt vastgelegd waarop alle landen tenminste 0,7 procent van hun bruto binnenlands product aan ontwikkelingssamenwerking besteden. Nederland zelf trekt op het ogenblik 0,8 procent uit. Minister Evelien Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) wil dat alle EU-landen in 2010 op 0,7 procent komen. Het gemiddelde binnen de EU ligt op 0,33 procent. Europees commissaris Poul Nielson (Ontwikkelingssamenwerking) heeft voorgesteld om dit gemiddelde in 2006 op 0,39 procent te brengen.

Nederland, gesteund door Denemarken en Zweden, vond dit veel te weinig. Duitsland, dat momenteel 0,27 procent geeft, was tegen het voorstel omdat het geen mogelijkheid ziet om binnen de begroting meer geld uit te trekken. Tijdens overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken toonde de Duitse minister Joschka Fischer zich inschikkelijker, nadat de Spaanse voorzitter Josep Piqué een compromisvoorstel had gedaan.

Dat voorstel, waarvan Fischer zei dat hij het in Berlijn wil verdedigen, voorziet erin dat in 2006 een gemiddelde van 0,39 procent wordt bereikt, waarbij alle EU-lidstaten ervoor zorgen minimaal 0,33 te halen. Het compromis noemt geen streefjaar voor de 0,7 procent. Daarop verklaarde Benschop dat het voor Nederland niet aanvaardbaar was. Volgens EU-diplomaten hadden Zweden en Denemarken zich bij het compromis willen neerleggen. Maar toen Nederland het afwees, spraken zij zich ook tegen het compromis uit. Ze zouden om binnenlandse politieke redenen niet bij Nederland hebben kunnen achterblijven.

Het is nu aan de Europese regeringsleiders om de knoop door te hakken tijdens hun top komende weekeinde in Barcelona. Ontwikkelingssamenwerking is een belangrijke kwestie voor demonstranten tegen globalisering. Zij hebben aangekondigd ook naar Barcelona te komen.

    • Ben van der Velden