Mahler II van Chailly

Met een fenomenale uitvoering van de Tweede symfonie van Mahler begonnen het Koninklijk Concertgebouworkest en Riccardo Chailly in augustus aan hun veertiende gezamenlijke seizoen. Nu al staat het werk op cd, een onderdeel van de symfonische Mahlercyclus waaraan in de komende twee jaren nog de Derde symfonie en de Negende symfonie worden toegevoegd.

Mahlers Tweede symfonie, de grootste symfonie die werd geschreven sinds Beethovens Negende, is de exemplarische Mahlersymfonie. Alle kemnerkende elementen zijn hier expliciet aanwezig: het contrast tussen het lage en het hoge, het banale en het plechtige, het mededogen met het wereldse leed, het aan de aarde ontstijgende en het naar de hemel en eeuwig leven omhoogstrevende. De symfonie klinkt als een samenvatting van de bijbel, van Schepping tot het Einde der Tijden, culminerend in een ruimtereis waarbij de grenzen van het heelal worden verkend en eindigend in een machtig koor dat de wederopstanding na de dood bezingt: Aufersteh'n, ja aufersteh'n, wist du, mein Staub, nach kurzer Ruh! De uitvoering is magistraal van interpretatie, briljant gespeeld en fenomenaal gedirigeerd door maestro Chailly. Als toegift is er nog Totenfeier, de eerste versie van de opening van de Tweede symfonie.

G. Mahler: Symfonie nr 2 en Totenfeier door Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. Decca 470 283-2 (2 cd)

    • Kasper Jansen