Leger Israël grootscheeps in offensief

Het Israëlische leger heeft vannacht en vanochtend bij grootscheepse acties in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever zeker 29 Palestijnen gedood.

Vanochtend werden drie Israëliërs gedood bij een aanval op een bus in het Noord-Israëlische grensgebied met Libanon. Ook twee daders werden gedood. Beiroet verzekerde meteen dat de aanval niet vanuit Libanon was gelanceerd.

Het Israëlische leger viel vanochtend vroeg met ongeveer 150 tanks en pantservoertuigen Ramallah op de Westelijke Jordaanoever binnen, die bijna geheel werd bezet. Het was de omvangrijkste Israëlische legeroperatie sinds het begin van de huidige intifada, anderhalf jaar geleden. De meerderheid van Israëls gevechtstroepen – een strijdmacht van vele duizenden – is nu in de Palestijnse gebieden actief. Doel van hun operaties is militante Palestijnen op te pakken en hun ,,terreurbolwerken'' te ontmantelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres kritiseerde de operaties. ,,We moeten ervoor waken niet te vernederen, menselijke wezens niet met minachting te behandelen'', zei hij. De Israëlische onderminister van Defensie, Dalia Rabin-Pelosof, zei te verwachten dat het huidige offensief zal worden afgesloten tegen de tijd dat de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni donderdag in het gebied arriveert. De Amerikaanse Nationale veiligheidsadviseur, Condoleezza Rice, zei gisteren dat Zinni met het mandaat komt om het bestandsplan van CIA-directeur Tenet ten uitvoer te leggen – ,,niet om wat tussen de partijen op en neer te pendelen''.

Bij gevechten in het vluchtelingenkamp Jabalia, waar 101.000 Palestijnen leven, stonden vannacht honderden gewapende Palestijnen tegenover de Israëlische troepen. Bij de vijandelijkheden werden 18 Palestijnen gedood en 75 gewond, aldus artsen. De Israëliërs trokken zich na enkele uren uit het kamp terug.

Ook de bezetting van Ramallah – door een hoge officier gebrandmerkt als ,,hoofdstad van terroristische activiteit'' – en het nabijgelegen vluchtelingenkamp Amari leidde tot zware gevechten. Daarbij vielen vanochtend ten minste vijf doden. In het centrum van de stad hingen Palestijnen een vermeende collaborateur op. Verscheidene tanks werden gestationeerd op 20 meter van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat, die gisteren juist weer zijn bewegingsvrijheid binnen de Palestijnse gebieden van de Israëlische regering had teruggekregen. Maar het leger deelde mee dat Arafat geen doelwit is. Israëlische militairen droegen met behulp van luidsprekers alle mannen tussen 16 en 40 jaar oud op zich over te geven. Plaatselijke televisiestations riepen de mannen op daaraan geen gehoor te geven.

Het leger bezette vanochtend ook het plaatsje Wadi al-Salqa, in het midden van de Gazastrook. Volgens de burgemeester zijn er ongeveer honderd mannen gearresteerd. Bij hun offensief in de Palestijnse gebieden hebben de Israëlische troepen sinds het weekeinde in totaal bijna tweeduizend Palestijnen opgepakt.