Justitie eist celstraffen en een geldboete

Het openbaar ministerie heeft gevangenisstraffen van 30 en 15 maanden geëist tegen respectievelijk R. Bakker en W. Pater, de directeuren van het Enschede vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks.

Bakker en Pater zijn volgens justitie ernstig tekortgeschoten als directeur en zij hebben de veiligheid voor de omgeving ondergeschikt gemaakt aan eigen geldelijk gewin. De eis tegen Bakker behelst ook een geldboete van 61.397 euro, en van de geëste 30 maanden cel zijn er tien voorwaardelijk. Van de geëiste 15 maanden tegen Pater zijn er vijf voorwaardelijk.

,,Zij wisten waar ze mee bezig waren en welke gevaren dit kon opleveren voor de omgeving'', aldus de officier. Door vuurwerk in een werkruimte op te slaan, door het ontbreken van brandwerende voorzieningen en de aanwezigheid van te veel en te zwaar vuurwerk kon op 13 mei 2000 een beginnend brandje zich ontwikkelen tot een serie explosies waarbij 22 mensen om het leven kwamen.

De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp noemt de eisen `mild'. De maximale straf die justitie kon eisen was acht jaar cel. Bij het bepalen van de strafmaat heeft meegespeeld dat Bakker en Pater persoonlijk zwaar getroffen zijn en dat ook anderen schuld hebben. Justitie verwijt de overheid laksheid bij het toezicht op het bedrijf, maar dat ontslaat Bakker en Pater niet van hun eigen verantwoordelijkheid. De beide directeuren waren professionals op het gebied van vuurwerk, kenden het bedrijf door en door en hadden, nadat ze in 1998 eigenaar waren geworden, ruimschoots de tijd om de situatie te verbeteren. In plaats daarvan namen ze volgens justitie niet de moeite zich in de vergunningen of veiligheidseisen te verdiepen en vertrouwden ze erop dat alles in orde was. ,,Het kan niet worden getolereerd dat dergelijke gevaarlijke bedrijven worden geleid door lieden zonder enig verstand van zaken'', aldus justitie.

Bakker en Pater hebben volgens justitie niet in gelijke mate schuld. ,,Uit alles blijkt dat Bakker de werkelijke touwtjes van S.E. Fireworks in handen had'', aldus justitie. De rol van Pater was aanmerkelijk kleiner. Directeur Bakker, die eerder al had laten weten dat geen enkele straf voor hem verteerbaar is, vindt de eis niet van belang. ,,Alleen de uitspraak telt.'' De boete die Bakker moet betalen, komt overeen met het bedrag dat hij met de illegale verkoop van vuurwerk heeft verdiend. De beide advocaten van de directeuren reageren morgen en overmorgen op de eis.

De Almelose rechtbank doet op 2 april uitspraak.