Imtech stelt doelstellingen neerwaarts bij

Installatiebedrijf Imtech stelt haar doelstellingen voor de lange termijn neerwaarts bij. Bovendien vertrekt topman H. Scheffer, maar de onderneming ontkent een verband met de aangepaste ambities.

Dit heeft Imtech, voorheen Internatio-Müller, verklaard tijdens de presentatie van de jaarcijfers. De naar beneden geschroefde doelstellingen zijn volgens het bedrijf veroorzaakt door de economische groeivertraging en de structureel minder winstgevende Duitse activiteiten.

Scheffer zegt deze zomer op te stappen omdat de omvorming van het conglomeraat Internatio-Müller naar technisch dienstverlener Imtech, dat kortgeleden weer is opgenomen in de Midkap-index, is voltooid. ,,De klus is gedaan'', zegt Scheffer. ,,En als ik om mij heen kijk zie ik een team van goede mensen. Mijn toegevoegde waarde binnen het management is nu te beperkt.'' De 54-jarige Scheffer, die nu ruim twee jaar aan het roer staat, zegt nog niet te weten wat hij gaat doen.

Imtech heeft de doelstellingen voor de komende jaren flink verlaagd. Aanvankelijk wilde de Goudse installateur eind 2003 een omzet behalen van 2,6 miljard euro. Dit doel is een jaar naar achteren geschoven. De doelstelling voor de winstmarge (ebit-marge) heeft het installatiebedrijf structureel verlaagd. Mikte Imtech voorheen nog op 7 procent eind 2003, nu is dat bijgesteld naar 6 procent eind 2004. Het gevolg is dat de winst minder snel zal stijgen, in plaats van 15 procent per jaar naar 10 procent. In reactie daalde de koers van het bedrijf vanochtend met 7 procent.

De bijstelling is volgens de installateur vooral veroorzaakt door de tegenvallende groei bij de IT-activiteiten, die ruim 10 procent van de omzet uitmaken. Daarnaast blijkt het in juni vorig jaar overgenomen Duitse installatiebedrijf Rheinelektra matig winstgevend te zijn. ,,Toen we het kochten lag de marge even boven de nul procent'', verklaart Scheffer. ,,Nu zijn we bezig deze op te krikken.'' Volgens de bestuursvoorzitter telde strategische overwegingen zwaarder dan de lage marge van Rheinelektra. Imtech claimt nu in Duitsland, dankzij de overname, marktleiderschap in de utiliteit en industrie.

Het nettoresultaat van Imtech is het afgelopen jaar uitgekomen op 130 miljoen euro. Dat is inclusief de baten van de verkoop van de chemische activiteiten en restitutie van het pensioenfonds. Zonder deze meevallers bedroeg de winst 71 miljoen euro. Doordat de buitengewone baten voor dit jaar wegvallen, het pensioenfondsfonds boekte magere beleggingsresulaten, verwacht Imtech dit jaar een lagere winst.

De opvolger van Scheffer, Van der Bruggen, werkt sinds 1987 bij Internatio-Müller. In 1993 werd hij verantwoordelijk voor Imtech, toen nog een divisie van het conglomeraat. In 1999 trad Van der Bruggen toe tot de raad van bestuur. Van der Bruggen is ingenieur en promoveerde op het gebied van werktuigbouwkunde.