Imtech moet ver terug op beurs

Imtech, dat vanmorgen zijn jaarcijfers presenteerde, bleek de grootste daler op de effectenbeurs. Het midkap-fonds moest ruim 7 procent terug op 23,70 euro, na de aankondiging dat topman H. Scheffer vertrekt. De resultaten van het bedrijf waren volgens verwachting.

De negatieve reactie op Imtech was karakteristiek voor de hele beurs, die duidelijk gas terugnam. De AEX-index noteerde aan het eind van de ochtend licht lager op 3,18 punten.

Koploper onder de hoofdfondsen was Numico. De voedingssupplementen- en pillenfabrikant steeg 2,1 procent tot 30,11 euro. De andere stijgers, waaronder TPG, DSM en Unilever, wonnen nog geen procent.

Wall Street liet gisteravond een verdeeld beeld zien, met een winst van 0,4 procent voor het Dow Jones-gemiddelde en een onveranderde Nasdaq-index, maar het was Europees nieuws dat de stemming vanmorgen drukte. Over de hele linie hadden de telecomfondsen te lijden onder de mededelingen van Nokia. Dit Finse concern liet tijdens een analistenbijeenkomst weten dat het in zijn netwerkdivisie een omzetvermindering voorziet van 25 procent.

Verder bleef Nokia bij zijn eerder gegeven ramingen, terwijl de beleggers hadden gehoopt dat die zouden worden verhoogd. De koers van Nokia ging 3,7 procent naar beneden.In het kielzog zakte Ericsson met bijna 6 procent. Het Franse Alcatel moest 2,5 procent inleveren.

Bij de middelgrote fondsen was behalve Imtech ook Laurus een grote verliezer. Het supermarktconcern verloor 4,5 procent en is per aandeel nu 1,92 euro waard. Amstelland was de grootste stijger, met 1,2 procent.

Alle Europese beurzen stonden in de min. In Frankfurt bedroeg de daling van de DAX-index 0,9 procent, terwijl in Londen de FTSE-index 0,5 procent lager was. De CAC-index van de Parijse beurs was 0,85 procent lager.

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen de handel afgesloten met een dik verlies. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 311,97 punten tot 11.607,33, wat neerkomt op een daling van 2,6 procent. Elders in Azië was het beeld verdeeld. De beurs van Zuid-Korea liet een stijging zien van 2,3 procent. In Hongkong stond het koersgemiddelde aan het eind van de handel 0,4 procent lager. Australië moest het doen met een koersdaling van 0,4 procent.