Historisch verlies voor Lufthansa en vliegbedrijven VS

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft voor het eerst in acht jaar een verlies geleden. Het bedrijf maakte vanochtend de voorlopige cijfers bekend over het afgelopen jaar.

Lufthansa leed in 2001 een verlies (voor belastingen) van 754 miljoen euro vergeleken met een winst van 1,2 miljard euro in het jaar daarvoor. De Duitse luchtvaartmaatschappij zei dat de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten en de verdere verzwakking van de wereldeconomie een sterk negatief effect hebben gehad op de resultaten. Afwaarderingen van ongeveer 500 miljoen euro, voorzieningen voor verliezen in de catering en een negatieve rentepost, hebben de maatschappij op een verlies gezet. Het bedrijfsresultaat was nog wel positief, maar met 20 miljoen euro wel een stuk lager dan de 1,04 miljard euro die werden geboekt in het jaar 2000.

De omzet nam nog wel toe, met 10 procent tot 16,7 miljard euro. Deze toename was het gevolg van wijzigingen bij de bedrijven waarvan Lufthansa de resultaten in zijn eigen cijfers meeneemt. Door de negatieve cijfers zullen de aandeelhouders van Lufthansa geen dividend krijgen over 2001. Het Duitse bedrijf keerde in 2000 nog 60 eurocent per aandeel uit.

Lufthansa's bestuursvoorzitter Jürgen Weber relativeerde de verliezen vanochtend. ,,In vergelijking met de miljardenverliezen in onze industrie, hebben we ons ambitieuze doel om een operationeel tekort te vermijden weten te handhaven.'' Weber benoemde de directeur van de passagiersdivisie, Wolfgang Mayrhuber, als plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur.

Weber doelde met zijn opmerking over de miljardenverliezen in de Amerikaanse luchtvaart. Lufthansa's negatieve resultaten vallen in het niet bij die van de Amerikaanse concurrenten.

De luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten hebben vorig jaar met elkaar een verlies geleden van 7 miljard dollar (8 miljard euro). Op zijn best zal zich pas in de tweede helft van 2003 weer een winstgevend kwartaal kunnen voordoen, zo heeft de Air Transport Association (ATA), de vereniging van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, vanochtend laten weten.

Het verlies doet zich voor ondanks de miljarden dollars aan steun die de Amerikaanse regering de maatschappijen heeft gegeven na de terreuraanslagen van september. ,,De invloed van de economische groeivertraging en de achteruitgang van het passagiersvervoer direct na de aanslagen, hebben geresulteerd in een verbijsterend verlies'', aldus de ATA.

De zich langzaam herstellende economie in de Verenigde Staten zal de luchtvaartindustrie steunen, maar zal niet voldoende zijn, zo verwacht de ATA.