GroenLinks en D66 willen wet vaste boekenprijs

GroenLinks en D66 willen de vaste boekenprijs in de wet vastleggen. Daartoe zullen de twee partijen een initiatief-wetsvoorstel indienen, zo hebben zij vandaag bekendgemaakt. Handhaving van de vaste prijs is volgens de twee partijen noodzakelijk om een groot titelaanbod te garanderen en te zorgen dat het aantal boekwinkels in Nederland relatief groot blijft.

Over de vaste boekenprijs in Nederland is al tien jaar onenigheid. De afspraak is in strijd met Europese regelgeving, maar mag tot 2005 blijven bestaan, wat daarna gebeurt is onduidelijk. Eind volgende maand verschijnt een door de ministeries van Onderwijs en Economische zaken gevraagd advies van het Centaal Planbureau (CPB) en het Sociaal Cultureel Planbureau. De Telegraaf meldde vanmorgen dat daarin gepleit wordt voor afschaffing van de regeling, maar volgens een woordvoerder van het CPB is dat niet zo: ,,Dat is niet de conclusie die wij trekken. Bovendien is dit een vertrouwelijk conceptrapport, waar nog van alles aan kan veranderen.''