Goud Sloetskaja op Rode Plein

Trots poseerde Irina Sloetskaja gisteren op het Rode Plein in Moskou met het goud. In Salt Lake City verdiende de 23-jarige kunstrijdster olympisch zilver. De 700 gram zware gouden medaille is speciaal voor haar gemaakt door Anton Bakov, een zakenman uit Jekaterinenburg. De medaille is groter dan Sloetskaja's originele zilveren medaille en draagt als inscriptie `voor een terechte overwinning'.

,,Irina is de trots van Rusland'', zei Bakov. ,,Ze schaatste beter dan Hughes en verdiende goud. Ze is bestolen.'' Hughes (16) verraste op de Spelen door in de vrije kür van de vierde naar de eerste plaats te springen, voor de favorieten Michelle Kwan en Sloetskaja.

Het Russisch Olympisch Comité tekende bezwaar aan tegen de tweede plaats van Sloetskaya, omdat zij in de ogen van de Russische officials beter had gepresteerd dan de Amerikaanse Hughes. Het protest had echter niet hetzelfde resultaat als bij het paardansen. Het Russische paar Elena Bereznaja-Anton Sikhuralidze won goud, maar nadat was gebleken dat een Frans jurylid zich had laten beïnvloeden bij haar stem op het Canadese paar Jamie Sale-David Pelletier, besloot het Internationaal Olympisch Comité de Canadezen eveneens een gouden medaille toe te kennen.

Sale en Pelletier zullen hun titel niet kunnen verdedigen bij de WK kunstrijden in Nagano (18-24 maart). De vice-wereldkampioenen Bereznaja en Sikhuralidze gaan wel naar Japan, evenals Sloetskaja, vorig jaar tweede werd achter wereldkampioene Kwan.