Gijzelaars vrij na zelfmoord van de dader

Met de zelfmoord van de dader is gisteren rond half vijf 's middags een einde gekomen aan een gijzelingsactie in de Rembrandttoren in Amsterdam.

Rond negen uur 's ochtends nam een 59-jarige, gestoorde man uit Uithoorn achttien mensen in gijzeling. Uiteindelijk bleven elf personen tot het einde in gijzeling. De man dreigde met een handvuurwapen en een Heckler & Koch machinepistool. Ook beweerde hij te beschikken over een explosief.

De reden voor de man om deze actie ondernemen, was zijn idee dat hem door Philips een ondeugdelijk breedbeeldtelevisie-aparaat was geleverd. Hij wilde daarover zijn ongenoegen aan de media kenbaar maken. Dat hebben politie en openbaar ministerie gisteren bekendgemaakt.

In de loop van de ochtend gaf de man aan dat hij in de verkeerde toren zat. Even was de politie bang, zo meldde zij, dat hij zich samen met de gijzelaars naar de Breitnertoren ernaast zou begeven, waar Philips wel is gevestigd. ,,Maar zijn behoefte zich te verplaatsen verminderde', aldus de politie. Van meet af aan had de politie contact met de man via ,,professionele onderhandelaars'. De politie zei dat ze steeds in staat waren om in te grijpen, maar daarmee te hebben gewacht om onnodig bloedvergieten te voorkomen.

De politie informeerde de mensen in het gebouw dat er een gijzeling aan de gang was. Omdat er geen sprake leek te zijn van accuut explosiegevaar, adviseerde de politie slechts het pand te verlaten. De mensen die achterbleven hebben volgens de politie die keuze zelf gemaakt. Een aantal van hen is door de gijzelnemer aan het werk gezet om pamfletten voor de ramen te hangen. Ook gebruikte de man de fax om zijn mening over de breedbeeld-tv naar tv-stations te sturen.

Na anderhalf uur was de identiteit van de man bij de politie bekend. In het verleden had hij met dezelfde grieven contact gezocht met het Algemeen Dagblad en met de Consumentenbond. Over het AD schreef de man in zijn fax dat deze krant hem ,,gedeeltelijk gelijk' had gegeven.

Om kwart over vier vroeg de man na een intensief contact met professionele onderhandelaars van de politie om een korte pauze. Hij wilde volgens de politie de gebeurtenissen van die dag op een rijtje zetten en in overweging nemen of de publiciteit die hij had behaald voldoende was.

Na deze pauze trok hij zich terug in een toilet en schoot zich twee keer door het hoofd. Op weg naar het ziekenhuis overleed hij. In het gebouw waren op dat moment, behalve de elf gijzelaars, nog 237 mensen aanwezig.

De gijzelaars werden overgebracht naar een politiebureau waar ze, volgens de politie, zo veel mogelijk op hun gemak werden gesteld. Daarna werd hun om een getuigenverklaring gevraagd.

Het pakket dat de man bij zich had en waarin explosieven zouden zitten, wordt nog onderzocht.