Fortuyn wil zonder PvdA

Leefbaar Rotterdam wil het liefst een college formeren met CDA, VVD en D66. Dat zegt partijleider Pim Fortuyn. Zijn partij veroverde woensdag ruim een derde van de raadszetels en werd daarmee de grootste partij in Rotterdam. Gisteravond om half acht heeft Fortuyn alle politieke partijen via een e-mail uitgenodigd voor ,,een beraad over de collegevorming''.

Het gesprek zal vrijdagmiddag plaatshebben. Ook de PvdA zal daarbij aanwezig zijn. De partij heeft bij herhaling laten weten niet met het Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn in één college te willen zitten. Fortuyn zei vanmorgen uit een ,,informeel overleg'' met PvdA-fractieleidster Els Kuijper te hebben begrepen dat samenwerking inderdaad onmogelijk is. Volgens een PvdA-woordvoerder hebben Kuijper en Fortuyn vrijdag ,,een halve minuut'' gesproken.

PvdA-fractieleider Bert Cremers meent dat er ,,alleen, misschien'' van samenwerking sprake kan zijn met de nieuwe partij als Pim Fortuyn breekt met Leefbaar Rotterdam en kiest voor Den Haag. In de partij, die relatief veel allochtone raadsleden telt, bestaat weerstand tegen Fortuyn. PvdA-wethouder Hans Kombrink trok zaterdag in een vraaggesprek een parallel met de jaren dertig, toen er ook ,,een roep om een sterke man was''.

CDA en VVD sluiten samenwerking met Leefbaar Rotterdam niet uit. Maar het CDA wil dan het liefst een zo breed mogelijk samengesteld college, ,,met de PvdA''.