Failliete opleiding Colofon gaat weer schrijflessen geven

Het schrijfonderwijs van 't Colofon, de schrijversvakschool die afgelopen december failliet ging, wordt voortgezet. Onder de naam `Nieuw Colofon' begint een deel van de docenten komende zaterdag weer met de lessen. De financiering van Nieuw Colofon is onder meer mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschappen, Stichting Lira en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De studenten van 't Colofon die hun collegegeld al hadden betaald, kunnen hierdoor alsnog tot het einde van het studiejaar onderwijs volgen. Aan een nieuw leerplan – dat vanaf 1 september 2002 in werking moet treden – wordt nog hard gewerkt. ,,Deze periode kunnen we gebruiken om een brug te bouwen naar iets nieuws'', zegt dichter Arie van den Berg, sinds 1986 docent van 't Colofon en nu woordvoerder van Nieuw Colofon. ,,Het is bovendien een genoegdoening voor de gedupeerde studenten. En dat bedoel ik niet alleen materieel: op deze manier hoeven ze niet een jaar te missen.'' Van den Berg zette net als enkele andere docenten na het faillissement de lessen op een alternatieve locatie voort. ,,Zo hielden we elkaar erbij.'' Nieuw Colofon is gehuisvest op de plaats waar tot december 't Colofon zat: het Europa College Zorg en Welzijn in Amsterdam-Zuid. Een vestiging van 't Colofon in Maastricht was eerder al gesloten.

Schrijversvakschool 't Colofon, opgericht in 1984, verzorgde een vierjarige deeltijdopleiding tot schrijver en jaarlijks een zestigtal cursussen. De colleges werden gegeven door bekende auteurs als Thomas Rosenboom, Karel Glastra van Loon en Herman Franke. Bijna tweehonderd studenten volgden de deeltijdopleiding, die vier specialisaties bood: theater, scenarioschrijven, proza en poëzie.

Door financieel wanbeleid groeide de schuld van 't Colofon. In december 2001 vroeg het bestuur het faillissement aan. Docenten Van den Berg en Nico Dros richtten toen samen met oud-directeur Ineke Holzhaus de Stichting Continuïteit Schrijversvakschool op. Aan die stichting zijn nu overbruggingssubsidies toegekend. Bovendien zal de stichting dienen als rechtspersoon voor de nieuwe school, die in september van start moet gaan. De toneelschrijfcursus van 't Colofon werd eerder al door het Amsterdamse Cosmic Theater onder de hoede genomen.

De komende maanden zullen de docenten een plan van aanpak schrijven voor Nieuw Colofon. De Raad van Cultuur kan vervolgens besluiten of Nieuw Colofon de al verstrekte subsidie van schrijversvakschool 't Colofon krijgt toegewezen. Van den Berg: ,,We mogen de kans niet ongebruikt laten om te leren van de geschiedenis. De afgelopen maanden hebben we allerlei adviezen gekregen hoe het beter zou kunnen. Er zal zeker een accentverschuiving zijn.''

    • Ward Wijndelts