Een uitgekauwde vriendenploeg

De kauwgommakers van Leaf leggen twee dagen het werk neer. Ze willen niet dat de fabriek naar Sneek verhuist. `Daar moet ik nog een derde taal leren.'

De werknemers van kauwgomfabriek Leaf in Amsterdam voelen zich ,,uitgekauwd'', zegt stakingsleider en koeltechnicus Chris Sjoers (56). Hij werkt al 27 jaar bij het bedrijf. Met zo'n 80 collega's in witte jassen deelt hij vanochtend om half acht pakjes kauwgom uit aan reizigers op het Amstelstation in Amsterdam. `Amsterdam openhouden, niet naar Sneek', staat er in het Nederlands en in het Arabisch op de meegebrachte spandoeken. En: `CSM kauwt ons uit'.

De 180 kauwgommakers van Leaf, producent van Sportlife en Xylifresh, leggen twee keer 24 uur het werk neer. Ze zijn boos omdat deze enige kauwgomfabriek in de Benelux moet verkassen naar Sneek, waar moederbedrijf CSM nu King-pepermunt en vruchtenhagel maakt. En waar de bruto lonen volgens FNV-bestuurder De Graaf zo'n 5.000 euro per jaar lager liggen dan in de fabriek in Amsterdam. Als de directie zijn plannen doorzet, zal vrijwel geen enkele medewerker verhuizen naar Friesland. RBV Leaf kan hen dan vervangen door goedkopere krachten.

Drie jaar geleden nam CSM de kauwgomfabriek over van het Finse Hutämekhi met de belofte om de kauwgomdivisie te versterken. Inmiddels hebben er twee reorganisaties plaatsgehad, zijn er 80 van de 260 medewerkers verdwenen, en zullen er nóg 80 verdwijnen. De medewerkers hadden ingestemd met de eerdere reorganisaties, om het bedrijf gezonder te maken. En nu wil de directie óók nog naar Sneek. ,,Dat is de pijn'', zegt FNV-bestuurder De Graaf. ,,Daarom voelt het personeel zich voor de gek gehouden.'' De Graaf is ervan overtuigd dat ook in Amsterdam, met een betere organisatie meer geld verdiend kan worden.

Overigens wórdt er winst gemaakt in Amsterdam. Het gaat goed met de kauwgomverkoop, althans met de dragees. Alleen de verkoop van strips is een aflopende markt, weet de FNV-bestuurder. Hij vindt de plannen van de directie een typisch voorbeeld van ,,op afstand sturen en onvoldoende kijken naar de belangen van mensen''. De directeur van het bedrijf is vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Hij is in gesprek met de ondernemingsraad, die probeert hem van zijn verhuisplannen af te brengen.

Johan Nieuwenhuis (47) werkt al bijna 30 jaar bij Leaf, als productiemedewerker op de snijafdeling. Hij wil niet verhuizen. ,,Je weet niet hoe het loopt'', zegt hij. ,,Als ze weer gaan reorganiseren, dan zit je daar in Sneek.''

Nieuwenhuis betwijfelt of hij nog ander werk zou vinden. Maar hij wil ook zijn collega's niet kwijt, zegt hij: ,,Wij zijn een vriendenploeg.'' Hij tikt zijn collega Omar Marroun vriendschappelijk op de wang. Marroun (37) werkt al 19 jaar bij Leaf als heftruckchauffeur. Sinds de vorige reorganisatie is de kauwgomproductie minder geworden, weet hij. Vroeger vulde hij vier of vijf vrachtauto's per dag, nu maar twee.

Ook Marroun wil niet naar Friesland. Hij woont hier met zijn vrouw en kinderen. En al is hij al vanaf 1973 in Nederland, hij heeft nog moeite met de taal, zegt hij. ,,Als ik naar Sneek ga, moet ik een derde taal leren.''

    • Mariël Croon