Een mooi meer om te zwemmen

Het adembenemend mooie Challameer, dat zich uitstrekt aan de voet van de Kilimanjaro op de grens van Kenia met Tanzania, was vrijdagavond bijzonder uitnodigend voor een zwempartij. Precies zoals het in The Rough Guide, een van 's werelds meest gebruikte reisgidsen onder jongeren, beschreven stond: ,,A nice place to swim.''

De achttienjarige Britse Amy Nicholls ging er met zestien andere tieners heen. Amy en twee vriendinnen splitsten zich af van de rest van de groep, en doken het blauwe water in. Om 19.30 begon Amy plotseling te schreeuwen, zo vertelde haar vriendin Elspeth later. Ze draaide zich om, probeerde terug naar de kant te zwemmen, ging kopje onder, dook meters verder weer op, en riep: ,,Hij heeft mijn voeten, het is een krokodil!''

Dat waren Amy's laatste woorden. Haar lichaam werd gisterenmorgen gevonden. De rechterarm ontbrak. Vandaag moet de autopsie uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

Amy Nicholls, net van de middelbare school en van plan om later dit jaar geografie te gaan studeren, deed vrijwilligerswerk in Kenia, georganiseerd door Africa & Asia Venture. Deze organisatie bemiddelt bij vrijwiligerswerk in Afrika en Azië. ,,Maar een keer in je leven zal JIJ zo'n speciale en unieke ervaring hebben als deze!'', staat op de website te lezen.

Africa & Asia Venture noemt het ongeval ,, heel uitzonderlijk''. Lokaal hotelpersoneel had de jongeren gezegd dat het meer veilig was, En Janie Bell, vrouw van de directeur van Africa & Asia Venture, wijst er desgevraagd op dat het meer diep, helder water heeft en rotsige oevers, terwijl krokodillen troebel water zouden verkiezen, omringd door bos.

De lokale politieman Dola Indidis zegt daarentegen: ,,Het is bekend dat hier krokodillen zijn. Het is geen plaats om te zwemmen. Toeristen zouden zich niet in het water moeten wagen.'' En Elipba Mwakamba van het provinciaal bestuur van Taveta zegt dat al eerder mensen van de plaatselijke bevolking ,,verdwenen'' zijn in het Challameer.

Volgens The Crocodile Specialist Group, een internationale milieubeheerorganisatie, komen Nijlkrokodillen overal in Kenia voor, en is zwemmen in welk meer dan ook onverstandig. Voor de meeste aanvallen op mensen zijn nijlkrokodillen verantwoordelijk. Doorgaans klemt het dier zijn prooien in zijn kaken en sleurt het in dieper water om ze te verdrinken.