China reageert geschokt op dreiging VS

China heeft zich geschokt verklaard over een rapport aangehaald door de Los Angeles Times, waarin staat dat de Verenigde Staten eventueel kernwapens willen inzetten tegen China in het geval dat Peking besluit tot een militaire aanval op Taiwan. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken, gisteren gezegd.

,,De VS heeft de plicht om dit toe te lichten'', aldus Sun Yuxi. ,,China is een vredelievend land, het vormt geen bedreiging voor andere landen.'' Sun herinnerde Washington er aan dat de voormalige Amerikaanse president Clinton in 1998 een overeenkomst met de Chinese president Jiang Zemin heeft gesloten om geen nucleaire wapens op elkaars landen te richten.

Onder de bevolking lijkt het bericht tot weinig opschudding te hebben geleid. De meeste Chinese kranten kwamen vandaag alleen met een kort bericht, waarin wel werd vermeld dat China op de Amerikaanse lijst staat, maar niet dat Amerika kernwapens overweegt in te zetten in het geval van een Chinese aanval op Taiwan. ,,Dat heeft Amerika ook vast niet gezegd, anders zou er nu heel wat meer onrust op straat heersen'', zegt een buurtwinkelier ongelovig. ,,Ik heb vanmorgen wel de krant gelezen, maar ik heb helemaal niets zien staan over dat geheime Amerikaanse rapport.'' Een krantenverkoper heeft het bericht wel gelezen, maar het zegt hem verder weinig. ,,Wat heeft het voor zin om je over dat soort zaken druk te maken? Er staat toch niet dat Amerika van plan is om ons nu ook echt te gaan aanvallen?''

Een oudere, ongeschoren man in grijs pak met honkbalpetje leest het bericht mee in de krant. ,,Ja inderdaad, daar staat het, wij staan ook op die lijst. Maar Taiwan aanvallen? Welnee, dat kunnen we ons helemaal niet veroorloven, want daar zijn ook andere landen bij betrokken. Amerika is op de hand van Taiwan en stopt het vol met wapens, dus dat winnen we nooit'', aldus de man. ,,Je hoort er ook niets meer over op tv dat we Taiwan willen gaan bevrijden. We kunnen ons geen vijanden en geen oorlog veroorloven. We hebben het buitenland veel te hard nodig voor onze economische opbouw. Zonder samenwerking met andere landen kunnen we niets zelf produceren. Dan zou die hele rij auto's daar niet geparkeerd staan, en dan kon je je mobiele telefoon ook wel vergeten.''