`Beneš-decreten niet van deze tijd'

De Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg hebben zich aangesloten bij het Oostenrijkse en Hongaarse standpunt dat de omstreden Beneš-decreten niet meer van deze tijd zijn. Op een minitop in het Hongaarse Esztergom zei minister president Erwin Teufel van Baden-Württemberg: ,,De Beneš-decreten liggen aan de basis van discriminerende wetten die tot de dag van vandaag geldig zijn. Wij verwachten dat Tsjechië spijt betuigt en zich van de decreten distantieert.'' De Hongaarse premier Orbán benadrukte dat het herroepen van de decreten een kwestie van principe is. De Beneš-decreten danken hun naam een de Tsjecho-Slowaakse president Beneš die na de tweede wereldoorlog ruim drie miljoen etnische Duitsers en vele tienduizenden Hongaren het land uit liet zetten, omdat ze niet loyaal zouden zijn geweest. Tsjechië en Slowakije weigeren de decreten te herroepen.