Alsnog huisarts voor Vinex-wijken

Ongeveer 1300 mensen in Vinex-wijken in de buurt van Den Haag die geen huisarts hebben, krijgen vanaf de zomer deze medische zorg alsnog. Medisch Centrum Haaglanden staat vanaf vandaag garant voor zes gezondheidscentra in de Haagse nieuwbouwwijken Ypenburg, Wateringse Veld en Leidschenveen.

Daardoor kan de exploitant van de centra een lening afsluiten en zijn de bewoners van de drie nieuwe woongebieden alsnog verzekerd van een huisarts. Dit hebben Medisch Centrum Haaglanden (MCH) en de exploitant van de gezondheidscentra, Geïntegreerde Eerstelijnszorg Randstad zuidwest (GER), vanochtend laten weten. Door de garantstelling komen er ook meer fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en hulpverleners voor de thuiszorg.

De GER raakte afgelopen jaar in de financiële problemen toen banken geen leningen meer verstrekten onder de oude voorwaarden. Twee geplande gezondheidscentra openden daardoor afgelopen zomer niet. Ook begonnen meerdere huisartsen en andere hulpverleners niet met werken. Nieuwe eis van de banken is dat startende gezondheidscentra jaarlijks een financiële reserve opbouwen van 8 à 10 procent van de jaaromzet. Ook is een garantstelling door een externe partij verplicht. E. Elsinga, directeur markgroep gezondheidszorg bij ING, liet eerder in deze krant weten dat deze eisen noodzakelijk zijn, omdat de bank anders ,,te veel risico'' loopt. ,,Startende gezondheidscentra in VINEX-wijken hebben een wankele balans, onder meer vanwege hoge huisvestingskosten en een trage instroom van nieuwe patiënten''.

Volgens het Medisch Centrum Haaglanden is tot hulp besloten nu een overname door het MCH van twee failliete gezondheidscentra in de Haagse Schilderswijk afgelopen zomer, ,,wonderwel blijkt te werken.'' Het ziekenhuis zegt te handelen uit ,,maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel naar de patiënten in Den Haag.''

Nadat de Landelijke Vereniging van Gezondheidscentra (LVG) in november meldde dat landelijk acht gezondheidscentra, waaronder de Haagse, in financiële problemen verkeerden, verhoogde minister Borst (Volksgezondheid) per 1 januari de subsidie voor startende gezondheidscentra. Ook paste zij de wet aan, waardoor deze nu financiële reserves mogen opbouwen. De overheid stimuleert de opzet van gezondheidscentra, waar onder meer huisartsen, fysiotherapeuten en thuiszorg onder één dak werken. Volgens haar leidt dit tot een betere, efficiëntere patiëntenzorg.