3000 Pakistanen worden slachtoffer van geofictie

Een land waar de ministers van Jazzzaken, Filmzaken en Hersenen deel uit maken van het kabinet. Waar 13 februari de Dag van het Weggooien van Sleutels is, en waar je gratis burgerschap kan aanvragen. Voor 3.000 Pakistanen klonk Ladonia ideaal, en dus vroegen ze burgerschap aan.

Helaas bestaat het land alleen op internet. Ladonia werd in 1996 bedacht door de Zweedse kunstenaar Lars Vilks uit protest tegen een beslissing van ambtenaren om twee door hem gemaakt abstracte kunstwerken uit de gemeente Skne te verwijderen. Vilks creëerde een eigen staat, waar kunst voorop zou staan, en maakte een website waarop vrienden hun steun konden betuigen door `inwoner' van Ladonia te worden. Een aanmeldingsformulier op de site hielp daarbij.

,,Een maand geleden kregen we opeens aanvragen voor burgerschap van Pakistanen'', aldus Vilks, die de aandacht voor zijn land verder niet tegenover persbureau Reuters kon verklaren.

Ladonia is niet het enige virtuele land. De Duitser Wolfgang Thoma verzamelde de links naar de officiële websites van ruim 120 imaginaire staten – waaronder een Republiek Vlaanderen – en ontdekte dat de oprichters van een zogenoemde micronaties vrijwel op dezelfde manier te werk gaan: ,,In de meeste gevallen hebben de oprichters van een microstaat heerschappij uitgeroepen over een stuk land dat echt bestaat; kleine, onbewoonde eilandjes, soms onderwater gelegen. Net als andere landen, hebben de naties hun onafhankelijkheid uitgeroepen, grondwetten aangenomen, erkenning gezocht en postzegels, paspoorten en geld uitgegeven.''

Een van de bekendste micronaties is het koninkrijk Talossa, dertien vierkante kilometer ,,ergens'' in de Amerikaanse staat Wisconsin. De 13-jarige koning Robert I vroeg in 2000 om erkenning bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn brieven bleven onbeantwoord, maar de Amerikaanse media besteedde veel aandacht aan Talossa. ,,Tot nu toe heeft de Amerikaanse regering het leger nog niet gestuurd om ons te verpletteren, dus ze erkent ons op een bepaalde manier'', aldus de koning.

In Nederland indexeert het Genootschap voor Geofictie, opgericht in 1984, fictieve naties. Het genootschap helpt oprichters bij het ontwikkelen van hun fictieve geografische eenheid.

Kunstenaar Vilks heeft het aanmeldingsformulier van Ladonia dit weekeinde aangepast. Het formulier begint nu met de woorden: ,,NB: er is geen mogelijkheid om werk te vinden of in Ladonia te wonen. Noch een visum te krijgen.''

LIJST MET VIRTUELE LANDEN: www.nrc.nl