Winst Rabo uit leasing en zakenbank

Rabobank heeft vorig jaar vooral geprofiteerd van de prestaties van de divisie voor grote cliënten en van de leasingactiviteiten. De nettowinst van de groep groeide met 8 procent tot 1,29 miljard euro.

Dat heeft Rabobank vanmorgen bekendgemaakt. De winstgroei van de grootste bank in Nederland kwam daarmee 4 procent lager uit dan zijn eigen doelstelling van een jaarlijkse toename van 12 procent per jaar. De afgezwakte winstgroei is het gevolg van de matige resultaten van het kantorennetwerk in Nederland, het retailbedrijf. Dat had last van verminderde inkomsten uit effectenorders.

Voor dit jaar verwacht Rabobank ongeveer eenzelfde winstgroei, mits de economische omstandigheden niet verslechteren. Directievoorzitter Hans Smits sprak vanmorgen tijdens een toelichting op de cijfers van een redelijk resultaat, maar zei tegelijkertijd dat ,,forse verbetering mogelijk en nodig is''.

Hij refereerde daarmee indirect aan de cijfers van het Nederlandse retailbedrijf. De lokale Rabobanken zijn bijna anderhalf jaar geleden begonnen met een reorganisatieprogramma, maar tot lagere kosten heeft dat nog steeds niet geleid. Smits verwacht nu dat er dit jaar kan worden begonnen met het ,,oogsten''.

Door negatieve stemmingen op de effectenmarkten hebben particuliere beleggers de hand op de knip gehouden. De effectenprovisies zakten daardoor sterk in. Smits wees er op dat de bank er bovendien te weinig in was geslaagd om nieuwe distributiekanalen als telefoon en internet goed te benutten.

Het operationele resultaat van de 369 Rabobanken (met 1.648 kantoren) nam in 2001 slechts marginaal toe tot 1,25 miljard euro. Er werd, als gevolg van het slechte beursklimaat, wel meer gespaard. Het spaargeld nam met 7 miljard toe tot 63 miljard euro, een groei van 13 procent.

De divisie Wholesale (Rabo international en corporate cliënts) zag het operationeel resultaat stijgen met 404 miljoen euro naar 832 miljoen euro. Bij Leasing (Lage Landen) ging het operationeel resultaat omhoog met 50 procent tot 215 miljoen euro.

De totale baten van de Rabobank Groep stegen in 2001 met 9 procent tot 8,4 miljard euro. De bedrijfslasten namen toe met 7 procent tot 5,8 miljard euro. Het balanstotaal groeide met 6 procent tot 364 miljard euro.