`Wijzigen naam moet simpeler'

Slachtoffers van mishandeling moeten hun achternaam eenvoudiger kunnen wijzigen. Dat zeggen het Clara Wichman Instituut en Slachtofferhulp Nederland naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit Utrecht naar de regels voor achternaamwijziging.

Slachtoffers van mishandeling willen, als de pleger een familielid is, op latere leeftijd soms een andere achternaam. Volgens het Clara Wichman Instituut, dat zich inzet voor de juridische positie van vrouwen, gaat het om gemiddeld honderd gevallen per jaar. Nu is het zo dat de `naamgever' als belanghebbende bezwaar kan maken tegen die wijziging. Hoewel volgens het rapport bezwaar in vrijwel alle gevallen wordt verworpen, kan dat de naamwijzigingsprocedure wel vertragen. Volgens het Clara Wichman Instituut krijgen ouders ten onrechte de mogelijkheid om bezwaar te maken en is daarvoor geen wettelijke grondslag. Ouders zouden volgens onderzoeker J. Nobel voornamelijk een emotioneel belang hebben bij de achternaam van hun – meerderjarige – kind. Nobel schrijft dat ,,in het bestuursrecht een zuiver psychologisch belang nooit voldoende is om als belanghebbende te worden aangemerkt''. Justitie zegt het rapport eerst te willen bestuderen, alvorens te reageren. D66-Kamerlid Boris Dittrich noemt het ,,interessant''.