Wereldtitel voor het eerst naar Duitsers

Het Duitse hockeyteam is zaterdagavond wereldkampioen geworden. De Duitsers versloegen in Kuala Lumpur in de finale Australië met 2-1. Het is de eerste keer dat Duitsland de wereldtitel verovert.

Na bij de acht voorgaande edities telkens tot de laatste vier te zijn doorgedrongen, bereikte Duitsland slechts eenmaal eerder de finale. Dat was twintig jaar geleden in Bombay, waar Pakistan een Duitse machtsgreep voorkwam: 3-1. Aanvoerder Florian Kunz prees naderhand de inbreng van bondscoach Bernhard Peters. ,,Hij is zowel vriend als coach en staat ons toe om avontuurlijk hockey te spelen'', aldus de vorige week tot speler van het jaar (2001) uitgeroepen verdediger.

Peters (41) speelde zelf nooit op het hoogste niveau. Na tien jaar als de onzichtbare assistent van Teamchef Paul Lissek te hebben gewerkt, nam de voormalige juniorencoach het anderhalf jaar geleden, na de domper bij de Olympische Spelen in Sydney (vijfde plaats), over van zijn in onmin geraakte collega.

Resoluut nam Peters afstand van het `schaakhockey' van zijn voorganger, en wat volgde was een indrukwekkende zegereeks die in Maleisië zaterdag uitkwam op 45 overwinningen in 48 duels. Alleen India en Nederland (beide vorig jaar in oefenduels) en Spanje (in Maleisië met 3-2 te sterk in de voorronde) wisten de gestroomlijnde machine van de regerend Europees kampioen te ontregelen.

In Kuala Lumpur viel Peters vooral op door zijn bescheiden opstelling. Blozend nam hij na elke wedstrijd plaats achter de microfoon, waarna hij zich steevast verontschuldigde voor zijn ,,beroerde Engels''. Zaterdag vertelde hij vooral opgelucht te zijn. ,,Maar ik denk nu al weer aan mijn volgende doel, en dat is de Champions Trophy later dit jaar in Keulen.''

Duitsland en Australië voerden zaterdagavond in het sfeervolle Bukit Jalil-stadion (18.000 toeschouwers) een fascinerend gevecht. In een duizelingwekkend tempo nam Australië meteen het initiatief, hetgeen in de 31ste minuut beloond werd toen Troy Elder, later uitgeroepen tot speler van het toernooi, de tweede strafcorner benutte. Nog geen vier minuten later trok Kunz de stand gelijk, door de bal uit een korte hoekslag achter doelman Lachlan Dreher te hameren.

Het bleek een cruciale treffer, gescoord vlak voor rust. Na de pauze liet Australië steeds meer steken vallen in de volgens kenners beste finale sinds jaren. Een fraaie combinatie bezorgde aanvaller Oliver Domke vijf minuten voor tijd een niet te missen kans: 2-1.