Weer Turkse hongerstaker overleden

Een 38-jarige Turkse vrouw is gisteren overleden als gevolg van een hongerstaking in een ziekenhuis in Istanbul. Ze is de zevenenveertigste gevangene die sterft in een hongerstaking tegen de leefomstandigheden in Turkse gevangenissen, en al de vijfde dit jaar. Turkse gevangenissen worden vaak beschuldigd van folterprakijken. Voor de Europese Unie is het Turkse mensenrechtenbeleid een belangrijke reden om niet met Turkije te onderhandelen over het lidmaatschap van de Unie. Honderden extreem-linkse gevangenen begonnen de hongerstakingen meer dan een jaar geleden, om te protesteren tegen plannen om nieuwe, kleinere cellen te bouwen waardoor ze niet langer gezamenlijk in een cel zitten. De regering zegt dat de nieuwe gevangenissen aan de Europese standaarden voldoen, en weigeren te onderhandelen met de protesterende gevangenen, die ze ervan beschuldigen deel uit te maken van terroristische organisaties. De vrouw, Yeter Guzel, hoorde bij een verboden extreem-linkse organisatie.