VS trekken 400 man terug uit strijdgebied bij Gardez

Amerika heeft vierhonderd militairen, ongeveer een derde van de aanwezige Amerikanen, uit het gebied ten zuiden van Gardez in de provincie Paktia teruggehaald naar de Amerikaanse legerbasis bij Bagram. Ze worden voorlopig niet vervangen.

Volgens defensiewoordvoerder majoor Bryan Hilferty zijn de strijders van Al-Qaeda en de Taliban die zich nog in de bergen bij Gardez bevinden bijna verslagen. Maar dit betekent volgens hem niet dat operatie Anaconda, zoals de aanval in het gebied is gedoopt, voorbij is. De Amerikaanse troepen, nog ongeveer 800 man, hergroeperen en de militaire operaties gaan onverminderd door.

Volgens generaal Richard Myers, chefstaf van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, zou operatie Anaconda wel eens de laatste ronde van de Amerikaanse strijd in Afghanistan kunnen hebben ingeluid. Hij gaat er van uit dat de strijd binnen een half jaar voorbij is.

De weerstand van Al-Qaeda strijders is negen dagen na het begin van Anaconda afgenomen, aldus Hilferty. De afgelopen 24 uur zijn er aan Amerikaanse kant geen slachtoffers meer gevallen. Wel raakten vijf Afghaanse militairen, die met de Amerikanen meevechten, gewond. In totaal zijn bij operatie Anaconda inmiddels acht Amerikanen en zeven Afghanen gedood. Meer dan honderd militairen raakten gewond.

Volgens de Amerikanen zijn zeker vijfhonderd Al-Qaeda en Taliban-strijders gedood. Volgens Afghaanse grondtroepen kampen de strijders met een gebrek aan munitie. Maar de militaire operatie loopt vertraging op door de grote hoeveelheid landmijnen in het gebied. Volgens de Amerikanen zijn de strijders volledig omsingeld. Maar Afghaanse commandanten waarschuwen dat ze onder dekking van de sneeuw nog zouden kunnen vluchten.

Amerika eist onvoorwaardelijke overgave van de strijders. Maar er zijn aanwijzingen dat Afghaanse commandanten op de grond onderhandelen over overgave. Zo zou Mullah Haji Abdul Rahim de wapens hebben neergelegd. Hij is de leider van een legertje van ten minste duizend man, van wie onduidelijk is of ze zich met hun commandant hebben overgegeven.

Het Afghaanse ministerie van Defensie heeft duizend man extra naar het gebied gestuurd. Dat leidt tot conflicten met de al aanwezige Afghaanse militairen. De nieuwe troepen bestaan vooral uit Tadzjieken. Lokale Pathaanse leiders zeggen dat ze de strijd zelf wel afkunnen. Ze eisen dat de Tadzjieken het gebied weer verlaten.

Volgens het Franse dagblad Le Monde heeft Frankrijk geweigerd om Franse gevechtsvliegtuigen in te zetten bij aanvallen op sommige doelen. De Fransen strijden, samen met andere Westerse landen, aan Amerikaanse zijde mee in operatie Anaconda, maar anonieme Franse militairen hebben verklaard dat ze bepaalde luchtaanvallen niet hebben uitgevoerd omdat het risico om daarbij burgers te treffen te groot zou zijn.