VS dreigen met uitbreiding van handelsconflict

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa blijft niet beperkt tot de staalsector als de Europese regeringen hun economieën niet méér stimuleren. Dit stelt de Amerikaanse onderminister van Handel, Grant Aldonas, in een interview vandaag met de Britse zakenkrant Financial Times.

Hij noemt de landbouw en de chipindustrie als mogelijke doelwitten voor Amerikaanse maatregelen. Juist die sectoren zijn afhankelijk van de export. Die uitvoer wordt, naast het uitblijven van economisch herstel, verder bemoeilijkt door de dure dollar ten opzichte van de euro.

Aldonas is een van de architecten van de staalheffing – tot 30 procent op geïmporteerd staal – die de regering-Bush vorige week heeft bekendgemaakt. ,,We hebben al vaker gezegd dat, wanneer de economie in het buitenland niet harder groeit, er problemen ontstaan met de handelsbalans.'' Door het structurele tekort op de handelsbalans raakt het geduld volgens Aldonas op. ,,We praten al heel lang over deze serieuze macro-economische onderwerpen.'' De import van de Verenigde Staten is al jaren veel groter dan de export.

De woordvoerder van de Europese Commissie reageerde vanmiddag lauw op de dreigende handelsproblemen met Amerika. Hij noemde het slechts ,,heel waarschijnlijk'' dat de ,,brede transatlantische relatie'' tijdens de EU-top eind deze week in Barcelona zal worden besproken. Brussel moet zich volgens hem voorbereiden op ,,proportionele antwoorden'' op de Amerikaanse dreiging. Vorige week heeft de Europese Unie al aangekondigd de Verenigde Staten compensatie te zullen vragen voor de schade door de staalheffing. Dit wordt mogelijk gemaakt door de regels van de Werelhandelsorganisatie WTO.

Washington zegt vastbesloten te zijn in het staalconflict, alle kritiek vanuit Europa en Azië ten spijt. ,,Dit is één van die situaties waarin zaken eerst moeten verslechteren voordat het ten goede keert'', stelt Aldonas. Volgens hem heeft de recente crisis in Argentinië laten zien dat de financiële markten niet snel in paniek raken. Ten tijde van de Azië-crisis in 1997 durfden de Verenigde Staten de Aziatische import niet te belemmeren om de financiële crisis van dat moment niet te verergeren.

Behalve over staal dreigen de VS ook in een handelsconflict met Rusland te belanden. Gisteren besloot het Russische ministerie van Landbouw geen Amerikaans kippenvlees meer toe te laten. De Russen hebben de import (goed voor 600 tot 700 miljoen dollar per jaar) met het oog op de volksgezondheid gestaakt. Volgens Amerikaanse officials, die vandaag in Moskou de kippenoorlog bespreken, is het echter puur protectionisme.