Verkiezingen in Zimbabwe dag verlengd

De presidentsverkiezingen in Zimbabwe zijn vandaag met een dag verlengd, nadat een rechtbank daar gisteren opdracht toe had gegeven. Maar deze derde dag verloopt al even chaotisch als de twee voorgaande.

De oppositie beschuldigt de regering van president Mugabe ervan dat ze een deel van de kiezers het stemmen belet.

Duizenden kiezers wachtten vanochtend in de Zimbabweaanse hoofdstad Harare vergeefs totdat de stembureaus weer zouden opengaan. Een rechtbank had gisteren een nationale verlenging van de verkiezingen gelast, omdat veel kiezers in de grote steden gisteren niet aan stemmen waren toegekomen.

Beperking van het aantal stembureaus en tijdrovende procedures hadden ervoor gezorgd dat zich het hele weekend lange rijen vormden en dat de mensen uren moesten wachten. Toen de stembureaus in Harare gisteren sloten, werden duizenden mensen die nog niet aan de beurt waren gekomen, door de rellenpolitie verjaagd. Harare wordt als een bolwerk van de oppositie beschouwd.

De regering verzette zich tegen een nationale verlenging van de verkiezingen omdat die onnodig en onuitvoerbaar zou zijn. Wel stemde ze in met de openstelling vandaag van stembureaus in Harare en het nabijgelegen Chitungwi. Maar de meeste stemlokalen bleven vanmorgen gesloten, volgens verkiezingsofficials omdat ze geen opdracht hadden gekregen tot heropening.

Bij sommige van die stembureaus stonden de mensen vanochtend al om vier uur voor zonsopgang te wachten. De meeste wachtenden dropen af voordat de meeste stembureaus vanmiddag tegen twaalf uur toch nog openden.

De secretaris-generaal van de oppositiepartij MDC, Welshman Ncube, is vanmorgen in de zuiwestelijke stad Plumtree gearresteerd. Ook zijn tweede man, Gift Chimanikire, werd in Harare opgepakt. De aanklacht is nog onbekend. Het afgelopen weekend zijn tientallen verkiezingswaarnemers van de oppositie in elkaar geslagen.

Het geweld in het verkiezingsweekend was minder dan in de maanden daarvoor maar heviger dan ooit eerder bij verkiezingen in Zimbabwe. Bij meer dan de helft van de bijna 4.600 stembureaus werden verkiezingswaarnemers van de MDC geweerd. Ook de 12.000 lokale waarnemers van het Zimbabwe Election Support Network waren niet welkom. De regering had het aantal buitenlandse waarnemers tot 560 beperkt. Massaal aanwezig waren wel de 22.000 verkiezingswaarnemers die door de regering-Mugabe zijn geselecteerd.

De 78-jarige Robert Mugabe is al sinds de onafhankelijkheid in 1980 aan de macht. Zijn grote tegenstrever bij de presidentsverkiezingen is de ex-vakbondsman Morgan Tsvangirai, leider van de MDC. Mugabe zei zich neer te leggen bij de uitslag van de verkiezingen ,,omdat ik de winnaar zal zijn''.