Van Velde sluit seizoen met overwinning af

In zijn eerste 1.000 meter na de gouden race van Salt Lake City liet Gerard van Velde zaterdag tijdens wereldbekerwedstrijden in Inzell nog even zien dat zijn olympische succes geen toevalstreffer is geweest. De schaatser uit Heerde is zo sterk dat zelfs een chronisch slaaptekort hem niet uit zijn evenwicht haalt.

,,Ik denk dat ik nog nooit zo weinig geslapen heb als de afgelopen weken'', sprak hij nadat al zijn concurrenten zich hadden stukgebeten op zijn 1.10,67. De Fin Janne Hänninen (1.10,83) en winnaar van olympisch zilver Jan Bos (1.10,96) kwamen het dichtst in de buurt. Wereldbekerwinnaar Jeremy Wotherspoon, dit seizoen ook de beste op de 500 meter, werd zevende. In het eindklassement bezette Bos de tweede plek, Van Velde de negende. Het schaatsseizoen mag er voor Van Velde dan wel opzitten, de plichtplegingen gaan nog even door. ,,Maar ik ben wel selectief. Ik ben in de eerste plaats sportman en moet ook aan mijn rust denken.''

Met een cheque van 14.000 dollar, de beloning voor het winnen van de wereldbeker, nam Adne S⊘ndral gisteren afscheid van de schaatssport. De Noor won zijn laatste 1.500 meter en niemand misgunde hem dat. S⊘ndral kiest voor studie, werk en familie. ,,In het schaatsen heb ik niets meer te winnen.'' De concurrentie haalde opgelucht adem. ,,Het wordt misschien ietsje makkelijker voor mij'', meende Wennemars, vierde in de race en tweede in het eindklassement. ,,Het zou een gemis zijn voor het schaatsen als hij echt stopt. Helemaal zeker ben ik daar niet van.'' S⊘ndral wil binnen een half jaar zijn studie economie afronden. ,,Maar ik wil ook meer tijd doorbrengen met m'n familie. Sinds kerst was ik acht, negen dagen thuis. Het is mooi geweest.''

De laatste constatering werd beaamd door Wennemars. Met een diepe zucht sloot de sprinter van SpaarSelect het seizoen af. ,,Lichamelijk heb ik me goed ontwikkeld, maar op de belangrijke momenten heb ik het laten liggen'', keek hij terug op een bewogen schaatsjaar. Zijn optreden in Inzell was kenmerkend. Wennemars reed vrijdag op een nieuw type klapschaats een mislukte 500 meter, een dag later op zijn oude paar naar eigen zeggen zijn beste 500 meter (35,66, tweede achter Takeda) van het jaar, om de dag te besluiten met een merkwaardig ongeval op de 1.000 meter. Wennemars wist ook gisteren niet te vertellen hoe de botsing met de Noorse coach Oxholm had kunnen gebeuren. ,,Ik bleef achter mijn eigen schaats hangen en ging onderuit. Pas later hoorde ik dat ik in mijn val Oxholm geraakt had. Ik ben vreselijk geschrokken.''

Oxholm moest met een flinke vleeswond naar het ziekenhuis waar hij nog binnen een uur bezoek kreeg van Wennemars. De Nederlander sloot zijn seizoen af met een succesje. De vierde plaats op de 1.500 meter, achter S⊘ndral, de verrassende Rus Lalenkov en olympisch kampioen Parra deed hem stijgen naar de tweede plaats in het eindklassement en was goed voor de nodige dollars. ,,Daar ga ik leuke dingen van doen, bier drinken bijvoorbeeld.''

Marja Vis profiteerde gisteren in Inzell optimaal van de afwezigheid van enkele favorieten. De Duitse Anni Friesinger, al zeker van de wereldbeker op de lange afstanden, en Renate Groenewold lieten de afsluitende drie kilometer lopen. Vis werd zo maar tweede achter de Duitse Claudia Pechstein. Vis was haar teleurstellende optreden op de Spelen van Salt Lake City niet vergeten, maar Vis ze heeft de draad weer aardig opgepakt. Een week geleden werd ze in Alkmaar nationaal allroundkampioene, gisteren dus tweede bij een wereldbekerwedstrijd. Volgend weekeinde wacht nog een WK.

De hoofdprijzen in het slotweekeinde van de wereldbeker waren verder voor de Canadese Catriona LeMay-Doan (500 meter), Friesinger (1.500) en de Duitse Sabine Völker (1.000).