Teeven wil 15 zetels voor LN

Met een toespraak `tegen het gedoogbeleid' en voor de invoering van wettelijke minimumstraffen, heeft de nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland, de Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven, gisteren zijn functie aanvaard op het congres van Leefbaar Nederland in Hilversum. Hij verklaarde te hopen op vijftien zetels bij de Kamerverkiezingen.

Teeven volgt Pim Fortuyn op, die vorige maand door de nieuwe partij aan de kant werd gezet in verband met uitspraken over het asielbeleid. LN-voorzitter Jan Nagel zag zich genoodzaakt het ontslag van Fortuyn te verdedigen tegen kritiek uit de zaal, dat de vorige lijsttrekker zonder overleg met de leden was ontslagen.

Het congres werd bijgewoond door ongeveer tweehonderd leden van LN. Zij hechtten ook hun goedkeuring aan de verdere kandidatenlijst van LN voor de Kamerverkiezingen. Senator Martin Bierman en de Amsterdamse hoogleraar David Pinto, eerder twee van de meer bekende figuren in de partij, zijn daarbij niet meer opgesteld. Voorzitter Jan Nagel kandideert zelf als nummer tien van LN.

Op een onverkiesbare plaats staat wel Rabella de Faria, die op het punt staat in Rotterdam raadslid te worden voor de door Fortuyn geleide groepering `Leefbaar Rotterdam'. De Faria, gevraagd naar een mogelijke dubbele loyaliteit, meent ,,dat het net is als wanneer je ouders zijn gescheiden: je vindt dat ze allebei gelijk hebben''.