Shell hoger door spanningen Irak

Koninklijke Olie zorgde vanochtend voor een redelijk goede weekstart van de Amsterdamse beurs. Het zwaargewicht uit de beursindex `profiteerde' van de snel stijgende olieprijs. Die wordt omhooggedreven door de dreigende taal van de Amerikaanse autoriteiten richting Irak. Irak weigerde dit weekeinde opnieuw om wapeninspecteurs van de Verenigde Naties op zijn grondgebied toe te laten. Het aandeel Koninklijke Olie won vanochtend 2 procent op 62,35 euro. Daarmee was het een van de sterkste stijgers van de Amsterdamse beursgraadmeter. De toonaangevende AEX-index noteerde rond het middaguur een bescheiden winst van een punt op 520 punten.

Verzekeraar Aegon was vanochtend de grootste daler uit de AEX-index. Het aandeel werd om verschillende redenen van de hand gedaan. Ten eerste was er het gerucht dat Aegon aast op de Britse verzekeraar Brittanic. Het Nederlandse concern zou bereid zijn 2,3 miljard dollar (2,6 miljard euro) voor het concern te betalen. Beleggers zien dat kennelijk niet zitten. Ten tweede verlaagden de analisten van ING hun aanbevelingen voor het aandeel Aegon. Zij doen dat naar aanleiding van de jaarcijfers die donderdag werden gepubliceerd. Toen meldde het concern een winststijging met 16 procent bij de gratie van een buitengewone boekwinst en andere bijzondere posten. Zonder het effect van valutaschommelingen, een nieuwe wijze van het berekenen van de winst op de beleggingsportefeuille en zonder de boekwinst op de verkoop van een Mexicaans bankbelang is de winst van Aegon in 2001 gedaald. In het vieder kwartaal halveerde de winst zelfs bij de divisie levensverzekeringen, veruit het belangrijkste bedrijfsonderdeel van Aegon. De koers noteerde vanmiddag rond het middaguur een half procent lager op 26,37 euro.

Supermarktconcern Ahold kon zich verheugen in de belangstelling van beleggers. Het aandeel steeg 1,3 procent tot iets boven de 29 euro. Volgens een beurshandelaar heeft Ahold vorige week redelijk overtuigend gereageerd op geruchten dat de boekhouding niet klopte. Het concern ging vrijdag uitvoerig op de kwestie in bij een analistenbijeenkomst.

Grootste stijger was Versatel. De koers schoot 44 procent omhoog tot 72 eurocent. Dit was vooral het gevolg van het binnenslepen van een order bij Bakkersland, waardoor het noodlijdende Versatel weer wat geld in de kas krijgt.