Relatie met Turkije verslechtert

De diplomatieke spanningen tussen Nederland en Turkije zijn verder opgelopen. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft de Turkse ambassadeur bij zich op het matje geroepen uit ergernis over de wijze waarop zijn collega De Grave (Defensie) vorige week in Ankara is ontvangen.

Ook heeft Nederland de Turkse autoriteiten inmiddels laten weten dat de bevelhebber van de Turkse landmacht, generaal Özkök, die volgende week een bezoek aan Nederland zou brengen, ,,nu even niet welkom is''. Dit heeft een woordvoerder van minister Van Aartsen vanmorgen bevestigd.

Toen De Grave vorige week zondagavond in Ankara aankwam was daar, anders dan gebruikelijk bij officiële bezoeken, geen enkele hoge Turkse functionaris om hem te verwelkomen. Ook moest hij bijna een uur wachten voordat hij het vliegveld kon verlaten. De Turkse vice-premier Yilmaz en onderminister van marine R. Mirzaoglu uitten maandag bij overleg met De Grave scherpe kritiek op de huns inziens te tolerante houding van Nederland jegens de Koerdische beweging PKK.

Op zijn beurt gaf Van Aartsen ambassadeur A. Karahan afgelopen donderdag te kennen dat de Turkse regering het Nederlandse standpunt inzake de PKK in de eerste plaats met hem dient te bespreken en niet met De Grave. De bewindsman noemde de behandeling die zijn collega ten deel was gevallen ,,niet netjes''.

    • Floris van Straaten